A kormány nem támogatja tovább a vendégmunkások munkahelyteremtését

Már nem feltétel, hogy az állami milliárdokért cserébe új munkahelyet teremtsenek a cégek.
Kapcsolódó cikkek

A munkaerőhiány miatt évek óta nem volt már sok értelme annak, hogy a kormány milliárdokkal támogatott nagyberuházásokat munkahelyteremtésért cserébe. Egy ideje pedig épp hogy csökkent a munkaerőhiány, ezért még kevésbé érhető, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter miért pont múlt csütörtökön jelentette be, hogy a kormány kiveszi az egyedi kormánydöntésen alapuló beruházási támogatások (ekd) feltételei közül a munkahelyteremtést – írja a G7.

Ezt megelőzően idén már a német tulajdonú autóipari beszállító Robert Bosch, az osztrák papíripari nagyvállalat, a Hamburger Hungária Kft. és a francia gyógyszeripari multi, az Egis is úgy kapott egyedi kormánydöntéssel egymilliárd forint feletti beruházási támogatásokat, hogy cserébe nem várták el tőlük új munkahelyek létrehozását. Korábban a munkahelyteremtés elengedhetetlen feltétel volt.

A támogatások adatait átböngészve megállapították, hogy míg 2015-ben még csak 3628 új munkahelyet ígértek be a cégek ekd-s támogatásért cserébe, tavaly és tavalyelőtt már 8600 és 8800 körül volt ez a szám. Közben az üres álláshelyek száma 27 ezerről nagyjából 56 ezerre nőtt. Volt ugyanakkor még valami, ami hatalmasat nőtt, mégpedig a kormány által kiadott EU-n kívüli munkavállalóknak biztosított munkavállalási engedélyek száma. Amíg 2015-ben ilyesmiből csak nagyjából 4200-at adtak ki, 2018-ban csaknem 31 500-at kaptak főleg ukrán állampolgárok.

A legdrágább munkahelyek top 10-es listájának élén például a Mol új tiszaújvárosi poliolgyára szerepel, ahol összesen 11,7 milliárd forint támogatásból 172 új munkahely jön létre – egy munkahely tehát átlagosan majdnem 68 millió forintért. Ez a gyár mellesleg többek között azzal került be a hírekbe, hogy részben török és ukrán vendégmunkások fogják felépíteni.

A kormány tehát négy éven keresztül minden évben egyre több munkahely létrejöttéért fizetett, miközben az állásokat egyre nagyobb mértékben töltötték be külföldi munkavállalók szintén a kormány akaratából.

Ennek most vége. Szijjártó Péter szavai szerint az ekd-kból amúgy nem osztanának kevesebbet, viszont növelnék a képzési támogatások összegét és 50 millió forintra csökken az eddigi 500 millió forintos, a kisvállalkozások által adókedvezménnyel támogatható beruházásának legalacsonyabb értéke.

Kiemelt kép: Egy dolgozó tisztogatja a szelepfedeleket a francia GMD Group járműalkatrészeket gyártó alumíniumöntödéjében a Dorogi Ipari Parkban az avatóünnepség napján, 2019. szeptember 13-án. A beruházás értéke 20 milliárd forint, melyhez a kormány 2,9 milliárd vissza nem térítendő támogatást nyújtott. A legkorszerűbb technikákat alkalmazó új üzem 240 munkahelyet teremtett.
MTI/Máthé Zoltán