30 éve nem találtak ilyen ígéretes olajmezőt Magyarországon

Nem reklámozzák a nagy kőolajtalálatot.
Kapcsolódó cikkek

Az új pettendi és az istvándi mezőkön február végén már több mint napi hatezer hordó kőolajat termeltek, és ezt a közeljövőben egészen napi tizenegyezer hordóig tervezik fokozni, derül ki a G7 cikkéből. Ez magyar viszonylatban nagyon sok.

A Mol 2018-ban napi 13 ezer hordót hozott a felszínre Magyarországon, és mivel az országban más cég nem nagyon rúg labdába ezen a területen, ezért úgy gondolhatnánk, hogy az új szereplő, a Magyar Horizont Energia Kft. (angol rövidítéséből HHE Kft.) belépésével akár duplázódhat is a magyar kőolajtermelés.

Csakhogy az energiahivatal adatai szerint az év első három hónapjában összességében valamivel kevesebb kőolajat hoztak elő itthon a földből az utóbbi évek átlagánál – és ha ennek a fele immár a HHE-nek köszönhető, akkor a Mol termelése nagy valószínűséggel jelentősen visszaesett. Úgy tűnik tehát, hogy már most, a termelés felfuttatása előtt is ez a szinte ismeretlen cég lett a legnagyobb magyarországi olajtermelő.

De ha – legalábbis magyar mértékkel – tényleg ilyen nagy ez a projekt, akkor miért nem hallani róla semmit?

Az, hogy ennek az olajmezőnek nem volt nagy sajtóvisszhangja, annak az az oka, hogy az Aspect Energy nem tőzsdei cég

– jegyezte meg ezzel kapcsolatban a beruházó cég műszaki igazgatója, Ördögh Balázs.

Az Aspect Energy valóban egy amerikai tőzsdén kívüli magáncég, amely a kétezres évek derekán felvásárolta a Magyar Horizont Kft.-t, és az utóbbi években a TDE Services Kft.-vel együttműködve kezdett az olajtermelés fejlesztésébe.

Hiába azonban a titkolózás, a Somogy- és Baranya megyei kormányhivatalok honlapján megtalálható nyilvános iratokból végig lehet követni az engedélyeztetési folyamatot, és a leadott dokumentációból azt is ki lehet olvasni, hol lesznek az olajkutak, a kőolajvezetékek és gyűjtőpontok. A napi 10-11 ezer hordós mennyiséget megerősíti, hogy a beruházás részeként Szigetváron egy tízállásos olajlefejtőt építenek, hogy vonaton szállíthassák tovább a kőolajat. Márpedig egy teljesen megrakott vonat éppen tízezer hordónyi kőolajat tud szállítani.

A kutak egyenként 60-70 tonna, azaz 475 hordó olajat tudnak termelni egy nap, amiből kiszámolható, hogy harminc kút esetén akár napi 14,2 ezer hordó is lehet a termelés. Ez már önmagában annyi, mint az utóbbi években átlagosan a teljes magyar kőolajtermelés volt.

Címkék: kőolajolajmező