A férfiak ösztönösen és gyorsan költenek, a nők megfontoltan

Ha a családi mindennapos pénzügyeiről van szó, a nők hordják a nadrágot.
Kapcsolódó cikkek

Sok sztereotípia övezi a férfi és női pénzkezelési szokásokat, ezek egyike, hogy a nő akkor költekezik, ha rossz a kedve, a férfi pedig utál vásárolni. A Statista felmérése szerint ez épp fordítva van, ugyanis

Egy tavalyi kutatás szerint az idősebb korosztály még hajlamosabb az impulzusvásárlásra:

A fiataloknál éppen ennek ellenkező a tapasztalat:

Abban, hogy gyermekeink felnőttként majd tudatosan hozzák meg pénzügyi döntéseiket, fontos szerepe van annak, hogy minél hamarabb, akár már egészen kis kortól ismerkedjenek a pénz világával. A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő eltelt 9 éve alatt azt tapasztalták, hogy a pénzügyi tudatosság kiépítése sok gyakorlati elmélyítést igényel, ezért érdemes minél több, a családot érintő pénzügyi kérdésbe, játékosan bevonni őket a gyerekeket – állítja a bank ommunikációs ügyvezető igazgatója, Horváth Magyary Nóra.

Családi szerepek

A nemzetközi kutatás arra is kitért, hogy a napi bevásárlásokat inkább a nők intézik, a nagyobb horderejű dolgokban, mint az autó, az ingatlan vagy épp biztosítási és pénzügyi szolgáltatások, inkább a férfiak döntenek, miközben a nők szerepe egyre erősebb a családi pénzügyekben.

Szél Dávid, pszichológus szerint a női és férfi szerepek közvetítésével a pénzügyekről is mintát adunk gyerekeinknek. Előnyös, ha a döntéseket a család közösen hozza meg, ha a felelősséget együtt viszik a szülők – tanácsolta.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán