A magyarok fizetésének több mint háromszorosát adja a belga dolgozóknak a Volkswagen

Egész Európában a magyar dolgozók keresik a legkevesebbet a VW gyáraiban.
Kapcsolódó cikkek

Csütörtökön egy hetes sztrájkot kezdtek a győri Audi-gyár dolgozói a jelentős bérkülönbségekre hivatkozva, szerintük ugyanis a magyar fizetések jócskán elmaradnak a Volkswagen-csoport más régiós gyáraiban látott szintektől. Úgy tűnik közben, hogy a győriek csehországi kollégái is akcióba lendülnek – írta meg a Bloomberg cikke alapján a Portfolio.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, nem hozott eredményt és bérmegállapodást az Audi és a szakszervezet tárgyalása, így folytatódik a sztrájk a győri gyárban. A szakszervezet szerdán egyhetes sztrájkot hirdetett a vállalatnál január 24. reggel hat órától január 31-én reggel hat óráig, mert nem sikerült megállapodni az idei évi bérekben a munkáltatóval a szeptember óta tartó tárgyalások során.

A Bloomberg cikke szerint a sztrájk ráirányítja a figyelmet a kelet-európai gazdaságokban zajló bárnyomásra, miközben a régió évekig az olcsó, jól képzett munkaerejével vonzotta magához a külföldi tőkét.

Csalogány György, az Audi Hugária Független Szakszervezet elnöke a lapnak elmondta: nem magyarországi bérviszonyokban gondolkozunk, mivel ebben a tekintetben itt az egyik legmagasabb a kereset, hanem régiós viszonylatban. Hozzátette: egész Európában a magyar dolgozók keresik a legkevesebbet a VW gyáraiban.

Csalogány György ismertetése szerint a cseh VW-dolgozók 25 százalékkal, a szlovák munkások 28 százalékkal, a lengyel VW-munkavállalók 39 százalékkal, a belga dolgozók pedig 3,6-szor keresnek többet a magyar társaiknál.

Az Audi nem kommentálta a szakszervezetek által közölt adatokat.

Kiemelt kép: MTI / Koszticsák Szilárd