Megegyeztek a Sparnál a bérekről

A vállalat munkavállalóinak jelentős része magasabb fizetést kap.
Kapcsolódó cikkek

Megállapodott a 2019-es bérekről a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete, adta hírül a kereskedelmi lánc honlapján.

A béremelést a cég kizárólag saját forrás felhasználásával valósítja meg, foglalták össze a lényeget. De nézzük a részleteket.

Mennyi az annyi?

A cég úgy fogalmazott, hogy a garantált bérminimum, illetve minimálbér jogszabályban rögzített emelésén túl is jelentős béremelést biztosítanak. A munkaerőpiac által leginkább kitett területeken, a legnagyobb létszámot kitevő áruházi munkakörökben, valamint a logisztikai központokban a kezdő alapbér minimum havi bruttó 220 ezer forint 2019. január 1-től.

A cég 2017-ben 10 milliárd forint értékű bérfejlesztést hajtott végre. Ez a szám 2018-ban elérte a 9 milliárd forintot, 2019-ben pedig további 7,5 milliárd forinttal egészül ki. A bérfeszültség megelőzése érdekében a fizetések meghatározása során pedig most is törekedtünk arra, hogy az egyes vezetői szintekhez köthető bérek összecsúszását elkerüljük, hangsúlyozta Maczelka Márk kommunikációs vezető.

Bár számos vállalatnál kivezették a készpénzes béren kívüli juttatás az adóterhek jelentős növekedése miatt, a lánc a juttatások megtartása mellett döntött. Úgy vélik, ez a munkatársak versenyképes javadalmazását szolgálja. Továbbra is kiemelten kezelik a hosszabb ideje a vállalatnál dolgozók megbecsülését, biztosítják a céges hűségprogramot két fontos változtatással.

Ezzel a vállalat támogatni kívánja munkavállalói kikapcsolódását, feltöltődését. Emellett megmarad a dolgozók 13. havi juttatása is, valamint továbbra is él a dolgozói vásárlási kedvezmény, mely időszaktól függően 5-10% kedvezmény elérését teszi lehetővé az egyes vásárlások alkalmával.

A munkatársi létszámunk 2019-ben is tovább fog nőni, elsősorban az új beruházásaink miatt, illetve mert a SPAR céljai között szerepel a kiemelt területek leterheltségének csökkentése. Mindezek mellett továbbra is érvényben marad a Kollektív Szerződésünk túlórára és munkaidőkeretre vonatkozó rendelkezése, amely 300 órában maximalizálja az elrendelhető túlóra mennyiségét, és 4 hónapban a munkaidőkeret mértékét. Ezen –a szakszervezetekkel egyetértésben- a vállalat nem kíván változtatni. Az elmúlt évben megtett intézkedések eredményeképpen a fluktuációs rátánk pedig egy év alatt további 6 százalékponttal csökkent, mely így jelenleg közel 26%.

– emelte ki Maczelka Márk kommunikációs vezető. Ez is bizonyítja, hogy a vállalat jelentős erőfeszítéseket tett munkavállalói megtartása érdekében, reagálva az aktuális munkaerőpiaci helyzetre.

A SPAR Magyarország 2018-ban is folytatja a beruházásokat új áruházak építésével – és ezzel együtt új munkahelyek teremtésével – valamint a meglévő áruházak felújításával: az idei beruházási keret meghaladja a 26 milliárd forintot, melyet az osztrák családi tulajdonban lévő vállalat Magyarországon fektet be.

Kiemelt kép: Máthé Zoltán / MTI