Több mint negyedével bővült az építőipar

Az új szerződések számánál viszont már látszik a bizonytalanság.
Kapcsolódó cikkek

Idén februárban az építőipari termelés volumene 26,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, jelentette a KSH. Mindkét építményfőcsoport termelése nőtt: az épületek építésének volumene 19,8, az egyéb építményeké 40,1 százalékkal. Előbbi szegmens növekedése az ipari épületek mellett lakóépületek, oktatási épületek építésének eredménye, utóbbi a gyorsforgalmi utak építése, illetve vasútfelújítási munkák és közműépítések következtében bővült.

 

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján februárban az építőipar termelése 5,0 százalékkal csökkent a kiugró januári eredményhez képest. 2018 január–februárban az előző év azonos időszakához képest pedig 33,5 százalékkal emelkedett a termelés.

Elemzői értékelés

Az Ingatlan.com szerint továbbra is jelentős bővülés látható az építőiparban. A portál vezető gazdasági szakértője, Balogh László közölte: az év első két hónapjában elért 33,5 százalékos növekedés alapján az idén legalább 15-20 százalékos növekedésre lehet számítani az épület- és lakásépítések dinamikájától függően. A szakember utalt arra is, hogy tavalyi eredményekhez nagyban hozzájárultak uniós és állami fejlesztések, idén viszont erősödhetnek a magánszektorban megvalósuló építőipari, ezen belül is a lakásépítési beruházások. A szerződésállomány alakulása is alátámasztja a jelentős idei növekedésre vonatkozó kilátásokat, február végén ugyanis épületépítéseknél 4,3 százalékkal volt magasabb az állomány, az egyéb építményeknél pedig 145,4 százalékot tett ki a bővülés.

Balogh László ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy egyre égetőbbé válik a lakásépítéseket érzékenyen érintő áfakérdés. A jelenlegi szabályok szerint ugyanis csak a 2019 végig elkészült lakásokra vonatkozik a kedvezményes, 5 százalékos áfa. Márpedig több lakásfejlesztő a kapacitáshiány miatt kénytelen volt már most átütemezni a kivitelezést és több átadás 2020 utánra csúszhat, ami – ha érvényben maradnak a mostani szabályok – a vevők számára több mint 20 százalékos áremelkedést jelenthet. A lakásépítési kedvet is befolyásolja az áfa körüli bizonytalanság, erre utal, hogy februárban az épületépítésekre vonatkozó új szerződések 46 százalékkal esett vissza éves szinten.

Kiemelt kép: MTI / Kovács Tamás

Címkék: építőiparksh