Sztrájkoltak a miskolci Bosch gyárban

Magasabb bért szeretnének.
Kapcsolódó cikkek

A miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. telephelyén a sztrájkhoz 508 dolgozó csatlakozott a vállalat több mint 2200 állandó munkavállalója közül – mondta Ficzere Ferenc, a magyarországi Bosch-csoport kommunikációs igazgatója az MTI-nek.

800 ember sztrájkolt a Bosch hatvani gyárában
A vállalat magyarországi telephelyein a munkavállalók bérét idén átlagosan csaknem 10 százalékkal növelik.

A mostani, két órás sztrájkot bérkövetelés miatt szervezte az Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezete (ÉTMOSz) hétfőn délelőtt. Az érintett egység dolgozóinak nagy többsége a szakmunkás minimálbért kapja alapfizetésként, ami órabérre számítva bruttó 820 forintot jelent.

A szakszervezet szerint a vállalat által differenciáltan végrehajtott 9 százalékos béremelés nem elegendő. A szakszervezet ilyen mértékű támogatás mellett továbbra is követeli, hogy a munkáltató az általa egy oldalúan lezárt bértárgyalás újrakezdje.

Az érdekképviselet 9 helyett 19 százalékos fizetésemelést követel, valamint az éves 300 ezer forintos cafeteria-keretösszeg 60 ezer forintnyi  növelését akarja elérni. Emellett lojalitási bónuszt is bevezetne, amelyet a munkában eltöltött évekhez kötődően fizetne a cég.

A Bosch közlése szerint a vállalat Magyarországon minden évben a piaci környezetnek megfelelően és a törvényi előírásokat maradéktalanul betartva emeli a munkások fizetését.

Képünk illusztráció. Fotó: MTI