Az erős tavalyi lejtmenethez képest nőtt az építőipar teljesítménye

2017 júliusában az építőipari termelés volumene 22,7%-kal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist. Mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületek építéséé 15,1, az egyéb építményeké 32,4 százalékkal. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján júliusban az építőipar termelése 2,1 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest.
Kapcsolódó cikkek

2017 júliusában az előző év azonos hónapjához képest:

2017. január-júliusban az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés volumene 26,2 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz mérten.

NGM: folytatódhat az építőipar bővülése

Folytatódhat az építőipari termelés bővülése, a Családi Otthonteremtési Kedvezménynek (CSOK) és a kedvezményes lakásáfának köszönhetően az ágazat keresleti és kínálati oldala is élénkülhet – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken az MTI-vel az építőipar júliusi adataira reagálva.

Az NGM hangsúlyozta, hogy a visegrádi államok júniusi és júliusi adataihoz viszonyítva a magyar építőipari termelés első féléves teljesítménye kimagasló, de a többi V4-országban is a fellendülés jelei mutatkoznak. A magyar építőipar termelése 2010 átlagához képest 8,6 százalékkal, 2014 átlagához viszonyítva pedig 2,6 százalékkal nőtt, ezzel régiós szinten is kiemelkedően teljesített – tették hozzá. A minisztérium kiemelte az uniós források és az állami beruházások szerepét a növekedésben.

Az ágazat termelése a kormány elvárásainak megfelelően alakult és összhangban áll a 2017-2021-es Konvergencia Programban megfogalmazottakkal – áll a közleményben.

Még mindig emelkedőn az építőipar, de már látszanak a korlátai

 

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a jelentős növekedés részben a tavalyi alacsony bázissal magyarázható. Ugyanakkor az idén látható a fokozott építési kedv, részben az uniós forrásokból finanszírozott beruházásoknak, valamint a lakásépítéseknek köszönhetően.

A szakember szerint a következő időszakban is bővülés várható, ugyanis az építőipar hó végi rendelésállománya 83,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Az épületépítéseknél a rendelésállomány 15,6 százalékkal nőtt, az egyéb építményeknél pedig 132 százalékkal volt magasabb.

Balogh László azt is kiemelte, hogy az épületépítési alágazatban a júliusban megkötött új szerződések állománya ötödével csökkent, ami utalhat arra, hogy a fejlesztők egyelőre az egyre erősödő munkaerőhiány miatt nem vágnak bele újabb beruházásokba, illetve az új lakásokra vonatkozó kedvezményes áfakulcs jövője is bizonytalanságot okoz a piacon.