“Nagy balhé lesz” – kifakadt a FŐGÁZ ügyfélszolgálatosa

A budapesti építkezések leállását is okozhatja, ha a FŐGÁZ nem tudja jóváhagyni a kiviteli tervdokumentációkat a jogszabályban meghatározott határidőre. A nemzeti közmű cáfol.
Kapcsolódó cikkek

Több tervező is megkereste a Víz-, gáz-, fűtéstechnika szaklapot a gáztervek beadásának nehézségei miatt. Augusztus közepétől még interneten keresztül lehetett időpontot foglalni. Volt olyan kolléga, aki csak két hónap múlva kapott időpontot. Miután a Magyar Mérnöki Kamarának jelezték a tervezők a problémát, az intézkedések hatására a FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. augusztus 30-ával visszavonta a rendelkezést, így a mérnököknek személyesen kell megjelenniük a Fiumei úti irodában, ahol sorszámot kötelesek húzni.

A jelenlegi állapot szerint egy tervező 5 tervet adhat be, és a FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. ügyfélszolgálat 12 mérnököt fogad naponta. Ez azt jelenti, hogy egy nap 60 terv kerül a tervellenőrökhöz átnézésre, jóváhagyásra. Azonban a jelenlegi létszám mellett mindössze csak 30 tervet tudnak feldolgozni a megadott 8 napos határidővel. Az új határidőket a 157/2017. Kormányrendelet szabályozza, ami 2017. július 1-jén lépett hatályba – írta a lap.

Megkeresték a FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. munkatársait, ahol súlyos emberhiányra és átlagon felüli leterheltségre panaszkodtak. A megfeszített ütemű munka és túlórák mellett is folyamatos csúszásban vannak, ezért a tervek torlódnak. A Nemzeti Közművek, mint a kft. felettes szerve nem engedélyezi újabb tervellenőrök felvételét, helyette a beadható tervek mennyiségét limitálják. Ennek egyenes következménye lesz, hogy bedőlhetnek az építkezések a fővárosban, ha ugyanis nincsenek meg határidőre a tervek, nem kezdődhet meg az építkezés, nincs használatba vételi engedély, és a 300 négyzetméter feletti épületekre építési engedély sem kapható.

A FŐGÁZ ügyfélszolgálat szerint “nagy balhé lesz”, mert az őszi kazáncserékhez nincs elég kapacitásuk.

Az NKM Nemzeti Közmű Zrt. írásban jelezte a Víz-, gáz-, fűtéstechnika szaklap szerkesztőségének, hogy az elhangzottak nem tükrözik a Nemzeti Közmű hivatalos álláspontját.Mint a szaklap írta, nekik nem tisztük igazságot tenni, mindössze hírt adnak az elhangzottakról, bízva abban, hogy ennek hatására az illetékesek figyelmét felhívjuk az eljárás által okozott problémára és ennek veszélyeire.