Orbánék a maguk újraválasztására használják az uniós támogatásokat

Ha jobban igazodnának az EU pénzügyi tervéhez, több pénz maradna oktatásra, egészségügyre.
Kapcsolódó cikkek

A Policy Agenda megvizsgálta, hogyan változott 2004-től kezdve az EU-s források mértéke, és mennyire látszik a választások előtti túlzott költekezés.

A fő megállapítás az, hogy 2010-től az Orbán-kormányok a választásokhoz közeledve erősen túlköltekeznek, azaz jelentősen több előleget fizetnek az uniós források kedvezményezettjeinek, mint korábban. 

A kormány bőkezűen előlegeket fizet ki a támogatottaknak, azok valóban előbb jutnak pénzhez, és nem kell meghitelezniük azt a beruházást, amelyet megnyertek. Ugyanakkor a beruházást nem hajtják végre előbb, hiszen az a támogatási megállapodástól függ. Az egésznek a terhét végül is nem kis mértékben az adófizetők állják, és tulajdonképpen az oktatás, egészségügy elől szívják el ezt a forrást.

További megállapítások:

A Policy Agenda szerint a magyar kormány ténylegesen úgy tesz, mintha a 2018-as választási győzelme azon múlna, hogy minél több pénzt öntsön a gazdaságba. Mindezt azon az áron is, hogy ennek ellentételezéséhez, azaz az Európai Uniótól kapott támogatásokhoz csak késve jut hozzá. Ez azonban nagyon jelentős forrásokat szív el más intézményrendszerektől.

Összefoglalva: ha nem ilyen ütemű lenne a pénzek költése, és az jobban igazodna az Európai Unióval kötött pénzügyi tervhez, akkor több száz milliárd forint elkölthető forrás keletkezne évente a költségvetésben.

A magyarok az egyik legszegényebbek Európában
Újabb magyar siker: életszínvonalban az utolsó öt uniós ország közé verekedtük le magunkat.