Havi százezernél is több pluszt jelenthet, ha elég keresett nyelvet tanul

Az angol már alapelvárás, de mellette jól jöhet még egy másik nyelv is. Mutatjuk, melyiket érdemes megtanulni, hogy minél jobban hízzon a fizetés.
Kapcsolódó cikkek

A Randstad szakértői szerint általánosságban elmondható, hogy 20-30 százalékkal többet keres az, aki beszél idegen nyelvet – persze csak azokon a munkahelyeken és pozíciókban, ahol az idegennyelv-tudást elvárja a munkáltató. Az angol már alapnak számít, de mellett jól jöhet, ha tudunk egy másik nyelvet is. Viszont egy idegennyelv elsajátítása idő- és pénzigényes dolog. Ezért kérdezte meg őket a Pénzcentrum, mégis melyik nyelvet érdemes leginkább megtanulni, és mennyi pluszpénzt hozhat a befektette energia.

Kiderült, ha rangsorolni szeretnénk, hogy melyik nyelvtudás iránt a legnagyobb a kereslet, akkor (az angol után) a német és a francia áll a második helyen, az olasz, a spanyol, a holland, a lengyel és a cseh pedig a harmadikon.

Vannak azonban olyan nyelvek is, amelyeket ritkán keresnek, de sokat érnek, ilyen a kínai, a héber és az arab. De ide sorolhatók a skandináv nyelvek is.

S hogy ez mennyi pluszt jelenthet a fizetésben, arra példát is hoztak, a szolgáltató központokból (SSC). Ott egy pályakezdő, aki valamelyik skandináv nyelvvel helyezkedik el, 350-380 ezer forint közötti bruttó fizetést kap. Ha ehhez még néhány éves tapasztalat is hozzájön, akkor a bére 400-450 ezer forintra emelkedik. Közben, akitől csak angolt kérnek, annak bruttó 250-300 ezer forinttól indul a fizetése (plusz juttatások), néhány éves tapasztalattal viszont már a 280-350 ezret is megkeresheti. Vezetői szinten általában már nem kérnek második nyelvet – előny lehet ugyan, de legtöbbször nem feltétel -, az ő fizetésük az SSC-szektorban bruttó 500-750 ezer forint körül mozog.