50 milliós bírságot kapott az ELMŰ

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 50 millió forintos bírsággal sújtotta az ELMŰ Nyrt.-t a behajtási költségátalány jogsértő alkalmazása miatt. Korábban a Tigáz Zrt.-t ugyanilyen jellegű jogsértés miatt 100 millió forintra bírságolta a Hivatal, ezt a bírságot a bíróság első fokon jogszerűnek ítélte.
Kapcsolódó cikkek

Behajtási költségátalányt a szolgáltató késedelmes számlafizetés esetén számolhat fel. A költségátalány felszámolásának alapvető kritériuma azonban, hogy a szolgáltató a jogintézmény bevezetése előtt azt üzletszabályzatában rögzítse, és az üzletszabályzatot a MEKH jóváhagyja. A behajtási költségátalány alkalmazására korábban a Ptk., jelenleg pedig egy 2016 márciusa óta hatályos jogszabály biztosít lehetőséget.

A MEKH határozatában kimondta, hogy az ELMŰ által alkalmazott gyakorlat jogsértő volt, mivel a cég előzetesen nem foglalta üzletszabályzatába a behajtási költségátalányt, mint szerződésszegés esetén alkalmazható szankciót. Az ELMŰ jogsértést követett el azzal is, hogy miközben behajtási költségátalányra vonatkozó gyakorlatot folytatott, üzletszabályzatában nem jelölte meg egyértelműen az e gyakorlat alkalmazására jogalapot biztosító jogszabályt sem.Mivel a jogsértés hosszú időszakon keresztül állt fent és a felhasználók széles körének okozott jelentős vagyoni hátrányt, ezért a MEKH 50 millió forintos bírsággal sújtotta az ELMŰ Nyrt.-t.

Tigáz–ügy: jogos volt a 100 milliós bírság

A MEKH korábban a Tigáz Zrt.-t marasztalta el ugyanilyen ügyben. A cég tavaly több mint 31 ezer felhasználóval szemben, nagyságrendileg 2 milliárd forint értékben követelt behajtási költségátalányt. A követelést a MEKH határozatában jogszerűtlennek minősítette, 100 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a szolgáltatót, valamint arra, hogy valamennyi érintett felhasználónak fizesse vissza a beszedett összegeket.

A bíróság első fokú ítéletében részben igazat adott a MEKH-nek. Az ítélet szerint a Tigáz Zrt. jogszerűtlenül járt el, amikor úgy hívta fel ügyfeleit behajtási költségátalány megfizetésére, hogy annak szabályait az alkalmazást megelőzően nem foglalta az üzletszabályzatába, illetve megsértette a számlázásra vonatkozó szabályokat is azzal, hogy a számlák befizetésére nem minden esetben biztosította a jogszabályban előírt minimum 8 napos határidőt. Mindezek mellett a bíróság érvényben hagyta a Tigáz Zrt. számára megállapított, és korábban megfizetett 100 millió forint összegű bírságot is.

A bíróság szerint ugyanakkor a Hivatalnak nem volt jogköre arra, hogy a befizetett költségátalány összegek fogyasztók részére történő visszafizetésére kötelezze a Tigáz Zrt.-t, ezért e körben a bíróság a Hivatalt új eljárás lefolytatására kötelezte. A MEKH fellebbezéssel élt a bíróság döntése ellen, hogy a fogyasztók automatikusan, külön polgári peres eljárás nélkül visszakaphassák az üzletszabályzati felhatalmazás nélkül beszedett behajtási költségátalány összegeket.