Gazdaság

Százmillió forintra bírságolta a Tigázt a MEKH

tigaz(210x140).jpg (Array)
tigaz(210x140).jpg (Array)

Százmillió forintra bírságolta a Tigáz Tiszántúli Gázszolgáltató Zrt.-t a késedelmes fizetés esetén alkalmazott gyakorlata miatt a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) – közölte a szervezet pénteken.

A MEKH júniusban indított hatósági vizsgálatot amiatt, hogy a Tigázzal behajtási költségátalányt kezdett szedni a késedelmes fizetőktől.

A behajtási költségátalányról szóló, 2016. március 24-től hatályos törvény lehetőséget teremt a szolgáltatók számára késedelmes számlafizetés esetén, hogy behajtási költségátalányt számoljanak fel, azonban annak alkalmazását nem írja elő – írta közleményében  csütörtökön a hivatal.

Az ügyről többször írtunk, bővebben ebben a cikkünkben is olvashat a témáról.

A szolgáltató 33 ezer ügyféltől követelt jogtalanul mintegy 2 milliárd forintot a MEKH szerint. Ebből 1,1 milliárd forintot be is fizettek a felhasználók. 

A MEKH a gigabírság mellette arra is kötelezte a szolgáltatót, hogy térítse vissza a már befizetett összegeket, illetőleg a még fennálló, de nem megfizetett követeléseket törölje.

A hivatal pénteken ehhez azt is hozzátette: valamennyi érintett felhasználónak vissza kell fizetniük a már befizetett összegeket – függetlenül attól, hogy fordultak-e panasszal a szolgáltatóhoz vagy a hivatalhoz. A visszafizetésre, és a követelések törlésére 30 napja van a szolgáltatónak.

A MEKH így látja a dolgot

A hivatal szerint az engedélyesek a vonatkozó jogszabályi rendelkezések alapján akkor jogosultak a felhasználók szerződésszegései esetében hátrányos következmény alkalmazására, ha a kilátásba helyezett jogkövetkezményt az üzletszabályzatukba foglalják és azt a MEKH jóváhagyta. A Tigáz azonban előzetesen nem jelezte sem a Hivatalnak, sem ügyfeleinek, hogy élni kíván a behajtási költségátalány lehetőségével, és nem kezdeményezte üzletszabályzatának megfelelő módosítását sem.

A vizsgálat arra is fényt derített, hogy a Tigáz a felhasználók számára nem minden esetben biztosította a számlák megfizetésére vonatkozó 8 naptári nap időtartamot, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy a felhasználók időben intézkedhessenek a számlák befizetése érdekében.

A MEKH azért szabott ki 100 millió forintos bírságot a Tigáz késedelmes fizetés esetén alkalmazott gyakorlata miatt, mert a hivatal szerint a társaság alapvető kötelezettségét sértette meg, és jogsértő tevékenysége a felhasználók széles körét érintette.

A Tigáz így reagált

A társaság keresetet nyújt be a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal határozata kapcsán – közölte pénteken a Tigáz. Továbbra is meggyőződésük ugyanis, hogy a törvény szerint jártak el.
A társaság kérvényezi továbbá a bíróságtól, hogy a bírósági határozat meghozataláig függessze fel a MEKH határozatban foglalt összes kötelezettségének teljesítését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik