19 milliárdot költ focimeccsek közvetítésére az MTVA

Szakértők szerint iszonyúan túllőtték az árakar, sokan úgy vélekednek, hogy rejtett állami támogatásról van szó.
Kapcsolódó cikkek

Közel 19 milliárd forintot költ a következő öt évben magyar labdarúgásra a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA). Azoknak a versenysorozatoknak a közvetítése kerül ennyibe 2016 és 2021 között, amelyeket a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) szervez – írta meg a Magyar Nemzet. Hozzáteszik: a lap által megkérdezett szakértők szerint a 19 milliárdos, iszonyatosan túllőtt összegben a világbajnoki és Európa-bajnoki selejtezők díjai nincsenek is benne.

Az idényenkénti durván 3,8 milliárd forintos díj némi növekedést jelent a korábbiakhoz képest. A legutóbbi, még 2012-ben kötött megállapodásban ugyanis ennél 250 millió forinttal kisebb összeget rögzítettek. Ráadásul azt eredetileg nem is egyedül fizette az MTVA, a Chello Central Europe-pal adott be közös ajánlatot, amely az akkor még a tulajdonában lévő Sport TV-n tűzte műsorra a meccseket. Az M4 sportcsatorna indulásával azonban változott a helyzet: az MTVA kivásárolta korábbi partnerét, így a 2015/2016-os szezonban a vagyonkezelő alap már egyedül állta a 3,54 milliárdos cechet – derül ki a cikkből.

A 2012-es kontraktus tavalyi lejárata miatt kiírt tenderen a Magyar Nemzet értesülése szerint kizárólag az MTVA indult, mivel a kezdetektől egyértelmű volt, hogy piaci szereplő nem fog annyit fizetni a hazai bajnokság közvetítésének lehetőségéért, mint a közmédia. Mint írják: a korábbi évek megállapodásai alapján szakértők szerint az élvonalbeli magyar bajnokság műsorra tűzésének lehetősége legfeljebb egymilliárd forintot érhet, az öt évvel ezelőtti kontraktusban a Chello szinte pontosan ekkora összeget vállalat magára. Épp ezért vélekedtek sokan úgy, hogy az MTVA által fizetett évi 2,5 milliárd tulajdonképpen egy az egyben rejtett állami támogatás.