Minden szempár a FED-re fordul a héten – 3 forgatókönyv is lehet

A világ pénzpiacainak mozgásait a FED döntései nagyban befolyásolják. Újabb mérföldkőhöz érkeztünk, az új amerikai gazdasági éra következő komolyabb kamatdöntése érkezhet meg tavaly december után. Megnéztük, hogy mivel érdemes kereskedni szigor vagy tartás esetén.
Kapcsolódó cikkek

A márciusi Fed találkozó nem tűnt korábban éles szituációnak a szigorítás terén, de most pár optimista monetáris tanácstag szerint, valamint a szilárd USA adatok, illetve éles vélemény változások miatt a helyzet változott. A Bloomberg a technikai kép alapján a kamatemelésre 90%-os esélyt lát.

A jegybankárok döntés utáni várakozását mutató diagram, az úgynevezett “dot-plot” rendkívül fontos hosszú távú mutató. Amikor 2016 decemberében a Federal Reserve megemelte az irányadó kamatot, a jegybankárok a várakozásaikat felfelé tolták. Ez a jövőre nézve igazi erős üzenet volt és hozott is esést az EURUSD-nek: először 85 ponttal, majd 115 és végül 221 ponttal került lejjebb az árfolyam, 1-4 és 24 órás intervallumot tekintve, még úgy is hogy a kamatemelés teljesen be lehetett árazva.

Egy ismételt emelés most megint a dollárnak hozhat felértékelődést,

bár lehet, hogy a piac már beárazta ezt a lépést is előre. Egy teljesen beárazott emelés a dollárt vásárlók körében kiábrándultságot okozhat. Lássuk, hogyan érdemes lekereskedni a lehetséges kimeneteleket, az XTB elemzője három lehetséges forgatókönyvet vizsgált meg.

Egy kamattartás valószínűleg most meglepné a piacot és a befektetők erősen reagálhatnak erre a szituációra. Ebben az esetben az ülés után közzétett dokumentumban a “dot-plot” mediánja lehet a második segítség, ami még mentheti a dollár erejét, de ha ott sem lesz változás, a befektetők vehetik az aranyat, az US500-at vagy éppen az EURUSD-t.

A második lehetséges kimenet egy lazító, “dovish” emelés, amikor a Fed ugyan emelni szeretne, de ki akarják kerülni a jövőre vonatkozó kérdéseket az alapkamat alakulásáról és nem vizsgálják felül. Ez az eredmény szintén kiábrándultságot okozhat a dollárral kapcsolatban. Mindenesetre a piaci reakció elég heves lehet az elején és sokan megvárhatják a tiszta képet és szituációt, mielőtt lépnének.

Végül a harmadik opció az, ha a FED ebben az évben deklaráltan mondjuk 4 alkalommal emelné a kamatot. Ez Amerikában megint jelentős dollár erőt szülhet. Ez a művelet már másodjára történne meg 2016 decembere óta és nagyjából ugyanazt a reakciót hozhatja. Ebben az esetben a kereskedőknek inkább long pozíciók feküdhetnek: az USDJPY (dollár-japán jen), USDCAD (dollár-kanadai dollár) és USDTRY (dollár-török líra) grafikonokon várható emelkedés.