Megjöttek a részletes GDP-adatok

Megvan, miért lett a kormány által becsültnél kisebb a tavalyi növekedés.
Kapcsolódó cikkek

A KSH második becslése szerint a bruttó hazai termék (GDP) volumene Magyarországon 2016 IV. negyedévében 1,6 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit (a becslés egyébként egyezik az elsővel). A statisztika szerint a növekedéshez elsősorban a piaci alapú szolgáltatások és a mezőgazdaság járultak hozzá. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez mérten 1,5 százalékkal nőtt.

2016 IV. negyedévében az előző év azonos időszakához képest a következőképpen alakult a gazdaság teljesítménye.

Termelési oldal:

A bruttó hazai termék 2016. IV. negyedévi, 1,6 százalékos növekedéséhez a szolgáltatások 1,7, a mezőgazdaság 0,6 százalékponttal járultak hozzá. A szolgáltatásokon belül a kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás, valamint a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység és adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység nemzetgazdasági ágak hozzájárulása (0,5–0,5 százalékpont) volt a legjelentősebb. Az ipar 0,2, az építőipar 0,5 százalékponttal mérsékelte a GDP növekedési ütemét.

Felhasználási oldal:

A bruttó hazai termék 2016. IV. negyedévi 1,6 százalékos bővüléséhez a végső fogyasztás 1,7 százalékponttal járult hozzá. A bruttó felhalmozás 0,7 százalékponttal lassította a gazdasági teljesítmény bővülését. A külkereskedelmi forgalom egyenlege összességében 0,6 százalékponttal emelte a GDP növekedési ütemét.

Az előző negyedévhez képest

2016 IV. negyedévében az előző negyedévhez képest a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye 0,4%-kal nőtt. (Az előző negyedévivel történő összehasonlítás mindig a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok alapján történik.)

2016-ban az előző évhez képest

A bruttó hazai termék volumene 2,0 százalékkal nőtt. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző évhez képest 1,8 százalékkal emelkedett.

A kormány augusztusban még úgy gondolta, hogy tartható lesz a tervezett 2,5 százalékos növekedésJanuárban azonban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter már utalt rá, hogy a tervezettnél kisebb lehet a gazdasági növekedés 2016-ban, ő akkor 2,1 százalékot becsült.