Akár 4 százalékos magyar növekedés is jöhet

A világgazdaság egésze is optimizmusra ad okot – a legfontosabb gazdaságok egyenként is jó eredményt produkálhatnak.
Kapcsolódó cikkek

Tavaly év elején szörnyű hangulat uralkodott a gazdaság szereplői között a világban, idén pont ennek az ellenkezője látszik: nagyjából 3,6 százalékos növekedés várható a világgazdaság egészében, és a legfontosabb gazdaságokban egyenként is jó növekedési adat várható – az Index tudósítása szerint így értékelt a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója hétfőn egy sajtóbeszélgetésen.

Fórián-Szabó Gergely szerint Magyarországon még négy százalék körüli növekedés sem elképzelhetetlen a következő két évben, de az egész régió gazdasági kilátásai is elég jók. Minden környékbeli országra jellemző volt az, hogy az uniós források visszaesése visszafogta a növekedést, de ez Magyarországon még a régiós átlagnál is jobban érvényesült. Viszont most, hogy ismét megindulnak az uniós kifizetések, mindenhol jó időszak következhet.

A béremelések miatt a fogyasztás növekedése várható, amit mérsékelt költségvetési élénkítés és a jegybank laza monetáris politikája támogathat meg. Fórián-Szabó szerint mindennek az lehet az egyik következménye, hogy az utóbbi években tartalékoló bankok hitelezése is beindul végül. Mindez igaz lehet az egész régióra is.

Úgy véli, Trump hozhat egy kis felfordulást, de világvégét nem. És az EU különben is mindenre fel van készülve.