Hasítottak a szállodák decemberben

14 százalékkal nőtt a szálláshelyek vendégforgalma.
Kapcsolódó cikkek

A KSH jelentése szerint 2016. decemberben a külföldi vendégek száma 18, az általuk eltöltött éjszakák száma 21, a belföldi vendégek száma 5,6, az általuk eltöltött éjszakáké pedig 8,6 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi szinthez képest. A külföldivendég-forgalom nagymértékű növekedésében a statisztikusok szerint szerepet játszott a migránsválság miatti alacsony bázis is.

December – külföld, belföld

A decemberi külföldivendég-forgalom változásai leginkább a fővárosi szállodákban jelentkeznek, ahol tízből kilenc vendég külföldi. A decemberi számottevő emelkedés hátterében főként a teljes külföldivendég-forgalom héttizedét koncentráló budapesti szállodák 22  százalékos forgalomnövekedése áll, de a külföldivendég-éjszakák száma szinte valamennyi turisztikai régióban kisebb-nagyobb mértékben nőtt – írta a KSH.

A legfontosabb küldő országoknál jelentősen bővült a vendégéjszakában mért forgalom. A legtöbb vendégéjszakát az Egyesült Királyságból és az Olaszországból érkezett vendégek töltötték el, mely országoknál a vendégéjszakák száma 20, illetve 17 százalékkal nőtt. A külföldivendég-éjszakák együttesen mintegy hatodát – az egy évvel korábbinál 14 százalékkal többet – a Németországból és az Ausztriából érkező vendégek töltötték el a hazai kereskedelmi szálláshelyeken. A szintén jelentős küldő országoknak számító Csehország, Franciaország, Oroszország, Románia esetében is nagymértékű (17–58 százalékos) vendégéjszaka-növekedést regisztráltak a szálláshelyek.

A belföldivendég-éjszakák alapján mért forgalom szinte minden turisztikai régióban bővült, legnagyobb mértékben Közép-Dunántúlon (21 százalékkal) és Budapest–Közép-Duna-vidéken (17 százalékkal).

2016. december 31-ei állapot: az előző év azonos időpontjához képest a hazánkban működő egységek száma és a kiadható férőhelyek száma a bázisévhez képest egyaránt 0,7 százalékkal nőtt. Decemberben 2439 szálláshely – ebből 948 szálloda – közel 211 ezer férőhellyel várta a vendégeket az országban.

Tavaly, egész évben

2016. január–decemberben az előző év azonos időszakához képest: