Hatalmas bírságot fizethet a Volkswagen

4,3 milliárd dollárt fizethet a kibocsátási botránya miatt a német autóipari cég az Egyesült Államoknak. Garanciákat is beépítenek a rendszerbe.
Kapcsolódó cikkek

Konkrét egyezségi tervezetben állapodott meg a Volkswagen AG az amerikai hatóságokkal a kibocsátási botrány büntetőjogi és polgári jogi bírságáról – közölte szerdán a Volkswagen AG.

A megállapodás értelmében a Volkswagen 4,3 milliárd dollár bírságot fizet az ügy rendezésére.

A tervezet a megfelelőségi és kontrolling rendszerek további erősítését is előirányozza egy független felügyelő kinevezésével a következő három évre. A megállapodás szerint a Volkswagen vétkesnek vallja magát az Amerikai Egyesült Államok büntetőjogi törvényeinek megsértésében, elismeri a tényállást és megfizeti az ennek alapján kiróható bírságot.

Az egyezség megkötéséhez még a Volkswagen igazgatótanácsának és felügyelőbizottságának, valamint a konszern további érintett érdekeltségeinél az illetékes testületek hozzájárulása is szükséges. Az érintett testületek rövid időn belül napirendre tűzik az ügyet. Az egyezségtervezetet az Egyesült Államok illetékes hatóságainak és az ügyben eljáró bíróságoknak is jóvá kell hagynia – írja a Volkswagen közleménye.

(MTI)