Változások a számlázásnál – kemény bírságra számíthat, aki nem tudja, az új szabályokat

Még a szakértőket is próbára teszi az eligazodás, ezért mindenkinek oda kell figyelnie.

Az utóbbi években elterjedt trend szerint évente már legalább kétszer szembesülnek az adózók egy újabb adócsomaggal. Az ilyen salátatörvények egyidejűleg 10-15 törvényt módosítanak, ráadásul úgy, hogy az abban ismertetett részletszabályok hatálybalépése hol év közbeni, hol a következő év január elsejei (rosszabb esetben pedig visszamenőleges). Ez sokszor a legfelkészültebb szakértőket is próbára teszi.

Kiváló példája a bizonytalanságot okozó rendelkezéseknek a számlákkal – számlázórendszerekkel – és az ezekhez kapcsolódó bevallási kötelezettségekkel kapcsolatos szabályozás. Az Adózóna összefoglalta, mire lehet számítani 2017-től ebben a témában.

Számlázás – erre figyeljen!

Példaként említik azt a változást, ami az áfatörvényben bukkant fel: eszerint januártól már 100 ezer forint áfatartalom felett fel kell majd tüntetni a megrendelő adószámának első nyolc számjegyét. (Eddig csak 1 millió forintos áfatartalomnál és felette volt ez kötelező.)

Ezzel párhuzamosan az adózás rendjéről szóló törvényben is módosították a kiegészítő adatszolgáltatási kötelezettség értékhatárát, a fentiek szerint, de csak júliustól. Ha bővebben is kíváncsi, kattintson!

Az intézkedésnek, mint írtuk, az lenne a célja, hogy visszaszorítsa az áfacsalást. De kétséges, hogy a masszív áfacsalókat el fogja-e tántorítani a változtatás, amivel együtt jár a számlázóprogramok NAV-os bekötése is.