Forradalmi változások előtt áll a magyar autópiac

Óriási változások előtt áll a hazai közlekedés az e-autók elterjedésével. A kormány kiemelten támogatja a területet, de az nem igaz, hogy az olcsó paksi áram fogja hajtani az autóinkat, buszainkat.
Kapcsolódó cikkek

Magyarországon addig nem terjednek el az elektromos autók, amíg nincs kiépített töltőhálózat, de addig nem építenek töltőhálózatot, amíg nincs elég elektromos autó

– vázolta a klasszikus tyúk-tojás problémát a 24.hu-nak Milanovich Attila, a CE Rent Zrt. vezérigazgatója. Cége – a régiónkban elsőként – e-autók bérlésével foglalkozik. Ő maga az autófinanszírozási üzletágból jött, több, mint 3 éve használ elektromos autót, így személyes tapasztalatai révén is tud az elektromos autók piacáról.

Helyzetkép

Nálunk egyelőre gyerekcipőben jár az e-mobilitás, ám az általunk megkérdezett piaci szereplők mindegyike arra számít, hogy ez biztosan pozitívan fog változni a közeljövőben. Egyrészt nemzetközileg is az a trend, hogy néhány évtized múlva árammal fogják hajtani az új autók többségét. Másrészt a kormány – európai léptékkel mérve is – megfelelően kezdte támogatni az iparágat, különösen a hazai e-töltők telepítését. Így meglehetősen dinamikus fejlődés várható az e-mobilitás terén. Ezt támasztja alá, hogy a hazai és külföldi multicégek is mozgolódni kezdtek, meglátva az üzleti lehetőséget az e-autókban.

MTI / Marjai János

Mint ahogy az is sokatmondó, hogy Milanovich cége – banki támogatással – kifejezetten az e-autókra alapozva kívánja megteremteni a klasszikus autóbérleti szolgáltatás alternatíváját Budapesten. Márpedig ha egy magáncég üzletet lát ebben Budapesten (Európa egyik legfejlettebb régiójában, ahol a magyar GDP 40 százalékát állítják elő) és ezt az üzleti tervüket annyira megalapozottnak látja egy bank, hogy azt hajlandó is finanszírozni, akkor abban lehet is valami (lásd keretes írásunkat a GreenGo-ról lejjebb).

A kormány így támogatja az e-autózást:

  • az e-autók (beleértve a hibrid meghajtásúakat is) zöld rendszámot kaptak, így ingyen parkolhatnak egyre több magyar városban, ingyen lehet őket árammal tölteni az utcai töltőkön (bár ez hamarosan fizetőssé válik), és  2018-tól várhatóan nem lesz rájuk érvényes a dugódíj
  • az e-autókat nem terheli regisztrációs adó, nem kell utánuk cégautó-adót fizetni, vissza lehet igényelni az ÁFÁ-t a céges villanyszámlából a töltés után, illetve lízingeléssel cégautónak vásárolva a villanyautó ÁFÁ-ja is visszaigényelhető
  • az e-autók vásárlására 1,5 millió forint igényelhető (friss)
  • az e-töltők telepítését megkönnyítették, bármely cég telepíthet ilyet, korábban csak áramkereskedők (friss)
  • az e-töltők telepítésére az önkormányzatok állami támogatást kaphatnak (friss)
  • plusz uniós szinten is folyamatban van az elavult e-autó szabályozás frissítése, amelybe a kormány is jelentősen beszáll a saját javaslataival (friss)

Forrás: Jedlik Ányos terv

Technológiai nehézségek

Az e-autók elterjedését technológiailag két tényező hátráltatja: az akkumulátorok kis teljesítménye, illetve hazai e-töltők csekély száma és gyenge minősége. Jelenleg a Tesla autói tudják a leghosszabb utat megtenni. Bár a gyári teszteken egy feltöltéssel 500 kilométert mértek, a valóságban ez biztosan kevesebb, mondta Milanovich. A fogyasztást nagyban befolyásolja ugyanis az időjárás, a klíma vagy a fűtés bekapcsolása. Ugyanakkor tény: az utóbbi években megduplázódott az akkumulátorok hatásfoka, a további fejlődés megállíthatatlan. Az autógyártók mindegyike nagy erőkkel fejleszti saját akkumulátorait.

Sajnos a hazai e-töltőállomások kiépítettsége szinte a nullával egyenlő. Az országban hatvanvalahány utcai töltő van, miközben a teljes lefedettséghez 7 ezer kellene.

Egy villanyautó szinte bárhol feltölthető, ahol van egy 10-16 amperes konnektor. Az e-autósok többsége általában otthon tölt, de ez lassú. A teljesen lemerült állapotról 8-10 óra alatt töltik fel az autót. Magyarországon mindössze huszonvalahány gyorstöltő, és néhány – nagyobb hatásfokú – villámtöltő van. A gyorstöltők 1-4 óra alatt, a villámtöltők 20-30 perc alatt töltik fel az autót 80 százalékos készültségre. Milanovich szerint nagyjából 7000 töltőállomás kellene az országos lefedettséghez, ez egyébként uniós ajánlás is 2020-ra. Bécsben, Párizsban idén egyszerre telepítettek 800 jó minőségű villámtöltőt, mondta.

A hazai gyorstöltőket az ELMŰ telepítette, oszlopaik többnyire Budapesten és néhány vidéki városban (pl. Miskolc, Sopron) találhatók, és legtöbbjük használatához regisztráció és mobiltelefonos alkalmazás szükséges. Piaci információink szerint ezek a töltők nem igazán felhasználóbarátak, mivel a tulajdonosnak a csomagtartóban kell vinni a töltéshez szükséges kábelt (amit külön meg kell vennie 70-80 ezer forintért), ez Európában a töltőállomások alapszolgáltatásának része. E mellett a Molnak is van két-három villámtöltője, amelyek a nemzetközi ipari digitális multi, az ABB modern technológiájára épülnek. Amúgy az ABB villámtöltői egy Vácon található üzemben készülnek, és a cég az egész világpiac számára innen szállítja a töltőket.

E-Trabi Észak-Németországban. EPA / Stefan Sauer

És persze nyilván az sem használ, hogy Magyarországon a nem-hibrid, tisztán elektromos autók árai 5-6 millióval drágábbak, mint egy hasonló kategóriájú benzines típus. Így az e-autó ma még a környezettudatos milliomosok játékszere. Ez azonban néhány év múlva megváltozhat.

Fontos tudni, hogy eddig csak áramkereskedők telepíthettek állomásokat, a jövőben már bármely cég. 2010-től az ELMÜ harapott rá a lehetőségre, ők elsősorban marketing célokat láttak a dologban. Az ELMÜ államosításával viszont elmondhatjuk, hogy ők gyakorlatilag kiestek a szóba jöhető, jövőbeli nagy szereplők közül. Lesznek viszont mások, akik ugrásra készen várják a megjelenést a magyar piacon, annál is inkább, mert a kormány biztosan fizetőssé teszi a töltőkön vételezhető áramot. Meglátásunk szerint ilyen nagy szereplő lehet majd a Mol, amely a hetekben hirdette meg a stratégiaváltását, amelynek keretében komolyan számolnak az e-autók elterjedésével is.

Az áram ára: “olcsó”

Az állam helyesen ismerte fel, hogy piacilag is érdekeltté kell tennie a cégeket, ezért szükségszerű, hogy majd fizetni kell a töltésért, mondta Milanovich. Egy „áramkút” telepítésének költsége 4-8 millió forint között van, amit nyilván szeretnének viszontlátni a cégek. Bár a töltőállomásokon nagyon sok múlik, ez csak kis szelete a dolognak, hiszen alapvető infrastrukturális változásokra is szükség van, hogy elterjedjenek az e-autók, mondta. Szerinte a cél az, hogy az e-autókat úgy töltsük, mintha benzinkúton lennénk, de ez még messze van. Ideális lenne, ha 5-6 darab töltő lenne egy helyen. Mivel egy töltés jelenleg 20-30 perc, az is fontos, hogy megfelelő körülmények mellett tudjunk várakozni ezen idő alatt, mondta.

Nagy kérdés, mennyibe fog kerülni az áram Magyarországon. Több forrásból is úgy értesültünk, hogy „olcsó” lesz.

A szabályozásra rálátó forrásaink szerint a Nemzetgazdasági Minisztériumban egy olyan szabályozáson dolgoznak, miszerint kilowattonként nagyjából 45 forintba kerülne az áram, amellyel maximum 1000 forintos költsége lenne egy töltésnek (20 kW-os akkumulátorra vetítve ezzel nagyjából 100-150 kilométert lehetne megtenni). Bár kerestük a terület gazdáját, a minisztérium cikkünk lezárásáig nem válaszolt. Egyelőre annyi tudható, hogy a minisztériumban eddig nem készült olyan javaslat, hogy az e-áramnak jövedéki adótartalma is legyen. Hozzátesszük: az USA-ban kilowattóránként (kWh) 10 cent körüli (29 forint) az e-töltés, nálunk a tervek szerint ez 45 forint lenne.

MTI / Mohai Balázs

GreenGo, az e-autók Bubija

„Nem arra alapoztuk az üzleti tervünket, hogy ingyenes marad az áram” – mondta Milanovich Attila akinek cége működteti a GreenGo nevű, frissen elinduló carsharing szolgáltatást Budapesten. A GreenGo hasonlóan működik, mint a Bubi biciklikölcsönző. Az ügyfelek bárhol felvehetik és leadhatják a bérelt autókat a szolgáltatási területen belül, egy mobiltelefonos applikáció segítségével. A cégnek ebben az az üzlet, hogy az ügyfél fizet a bérlésért. Nagyjából 12 ezer forintos regisztráció után, percenként 65 forintot, a parkolásért 15 forintot, illetve a 990 forintos havidíjat. Így egy 40 perces út 2600 forintra jön ki, mondta Milánovich. Novemberben 45 darab e-Up Volkswagennel indultak, év végére 75-öt szeretnének. A banki háttérrel együtt, tíz éves befektetésben gondolkodnak, a végére 10 ezer ügyféllel, 3-500 autóval. Úgy véli, már 15-20 százalékos kihasználtsággal jövedelmező lehet az üzleti modelljük. Azt sem zárják ki, hogy maguk is telepítenek e-töltőket. Milánovich elsősorban azoknak ajánlja a Greengo-t, akik városon belül akarnak rohangálni, de nem akarnak egy autóval bajlódni, illetve környezettudatosak.

Tíz év múlva áram fogja hajtani az autókat

Érdekes, bár nem szorosan a témához tartozó kérdés, hogy van-e, lehet-e kapcsolat a paksi bővítés és az e-mobilitás elterjesztése között. Bár a kormány – teljesen megtévesztve a közvéleményt – még Paks 2-őt is a lakossági rezsicsökkentéssel indokolta („olcsó áram”), a kormány (még) nem kötötte össze az e-mobilitást a paksi bővítéssel.

Megkérdeztük erről Milanovich Attilát is, aki szerint az biztos, hogy a világban az autókat tíz éven belül áram fogja hajtani, de hogy az áramot miből állítják elő, az még kérdéses.

Autóba való áramot hidrogénből, vízből, atomból, napenergiából, de még benzinből, dízel-hibridből is elő lehet állítani. Sok elképzelés van, de még egyik sem uralkodó. Minden attól függ, hogy az akkumulátor fejlesztés hogyan alakul a jövőben, mondta.