Megvan, miért csökkent az ipari termelés júliusban

Az autóipari modellváltás, és nyári leállás is vastagon benne volt a mínuszban.
Kapcsolódó cikkek

2016 júliusában az ipari termelés volumene 4,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól – derült ki a KSH második becsléséből ami megegyezett az elsővel. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés lényegében változatlan (–0,1%) maradt. 2016 júliusában kettővel kevesebb volt a munkanapok száma, mint egy évvel korábban.

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 0,4 százalékkal csökkent.

Export és belföldi értékesítés

Az ipari export volumene 5,0 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A feldolgozóipari exportértékesítés több mint felét adó két alág közül a mintegy 40 százalékot képviselő járműgyártás kivitele 6,1 százalékkal csökkent. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export közel egyhetedét kitevő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai 3,4 százalékkal nőttek.

Az ipar belföldi értékesítése 5,8 százalékkal visszaesett, ezen belül a feldolgozóiparé 4,4 százalékkal kisebb volt az előző év azonos hónapjához képest.

Részletek

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül a döntő súlyt (95%) képviselő feldolgozóipar termelése 4,7, a csekély súlyú bányászaté 18 százalékkal csökkent 2015 júliusához viszonyítva. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 4,4 százalékkal emelkedett.

A feldolgozóipar tizenhárom alága közül a termelés volumene ötben nőtt, a többiben 4,9 és 12,6% közötti mértékben csökkent az előző év azonos hónapjához képest.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 5,2 százalékkal csökkent, ezen belül az új belföldi rendeléseké 6,3, míg az új exportrendeléseké 5,1 százalékkal visszaesett 2015 azonos hónapjához képest. Az összes rendelésállomány 4,0 százalékkal meghaladta a 2015. júliusit.

2016. január–júliusban az előző év azonos időszakához képest az ipari termelés 1,3 százalékkal emelkedett. Az összes értékesítés 66 százalékát adó külpiaci eladások volumene 1,5 százalékkal nőtt, a 34 százalékát képviselő hazai értékesítésé 2,0 százalékkal csökkent.

Az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 1,2 százalékos mérséklődése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 2,9 százalékos létszámnövekedés mellett következett be.

Magyarország területi egységei közül az ipari termelés három régióban, Nyugat-Dunántúlon (4,7%), Közép-Magyarországon (2,9%), valamint Észak-Alföldön (0,9%) csökkent. A többi négy régióban 0,6 és 16,6% közötti volumennövekedést regisztráltunk, a legnagyobb mértékűt Dél-Dunántúlon.