Kiugró, 1129 millió euró volt a külkereskedelmi többlet júniusban

Az export euróban számított értéke 5,0, az importé 1,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.
Kapcsolódó cikkek

2016. júniusban az export euróban számított értéke 5,0, az importé 1,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A külkereskedelmi többlet 302 millió euróval bővült. Az év első hat hónapjában a kivitel euróértéke 3,5, a behozatalé 1,5 százalékkal emelkedett – közölte a KSH első becslésében.

A hatodik hónapban:

2016. júniusban az egy évvel korábbihoz képest az export euróban számított értéke 5,0, az importé 1,3 százalékkal nőtt.

2016. január–júniusban a kivitel értéke 46,7 milliárd euró (14 607 milliárd forint), a behozatalé 41,4 milliárd euró (12 947 milliárd forint), a külkereskedelmi többlet 5,3 milliárd euró (1660 milliárd forint) volt.

2016. január–júniusban az egy évvel korábbihoz képest a kivitel euróértéke 3,5, a behozatalé 1,5 százalékkal nőtt; a külkereskedelmi aktívum 997 millió euróval bővült.

Elemzők: messze felülmúlta a várakozásokat a külkereskedelmi többlet bővülése

Rekord mértéket öltött a külkereskedelmi többlet bővülése, messze felülmúlta a várakozásokat az MTI-nek nyilatkozó makrogazdasági elemzők szerint.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője kiemelte: a külkereskedelmi többlet kiugró eredménye főként a beinduló exportnak köszönhető. Az év hátralévő részében a fogyasztás erőteljes felfutására és a beruházások beindulására számít, az export további bővülése és az import fokozatos erősödése mellett – tette hozzá a szakértő.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kommentárjában kifejtette: idén a tavalyinál is alacsonyabb olajárak miatt a külkereskedelmi többlet elérheti a 9,1 milliárd eurót.