Béremeléssel és ukrán szakmunkásokkal kezelné az MGYOSZ a munkaerőhiányt

A munkáltató terheinek csökkentése is ott van a gyáriparosok munkaerőhiányt orvosló javaslatai között.
Kapcsolódó cikkek

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) javaslatokat fogalmazott meg a kritikussá váló magyarországi munkaerőhiány kezelésére.

Az anyagot Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek és Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkárnak, továbbá a VKF munkaadói, munkavállalói tagjainak is eljuttatta az MGYOSZ, hazánk legnagyobb munkaadói érdekvédelmi szervezete.

Helyzetértékelés

Az MGYOSZ először is helyzetértékelést adott. Ebben 9 pontban foglalták össze a legfontosabb jellemzőket:

Ezek után pedig meghatároztak rövid- és hosszú távú célokat is, valamint az ezek eléréséhez szükséges eszközöket is.

Rövid távú cél

A demográfiai trendek eredményeként a munkaerőhiánnyal a következő években elkerülhetetlenül számolni kell. Reális célként ennek mérséklését, a trendek megállítását,
lassú megfordítását lehet kitűzni. Az átmeneti időben pedig minden lehetséges módon kezelni kell a munkaerőhiányt annak érdekében, hogy az elmúlt években elindult gazdasági növekedés folytatódhasson, a gazdaság működőképes maradjon.

Eszközök:

Hosszú távú cél

A magyarországi munkaerő-kínálat és -kereslet egyensúlyának helyreállítása, a gazdaság bővüléséhez és a megfelelő kapacitások kihasználásához szükséges munkaerő biztosítása. A minőségi munkaerő biztosításának, a magyar vállalkozók nemzetközi versenyképességének javítása, a belső munkaerő-tartalékok feltárása a versenyszférában.

Eszközök:

Valamennyi felsorolt cél megvalósításához szükségesnek tartják a hatékonyabb és élénkebb együttműködést a kormányzat és a piac szereplői között, minden foglalkoztatást érintő és oktatási/szakképzési kérdésben a VKF keretei között, annak alapszabályának megfelelően.

Mindezekben az MGYOSZ mint a vállalkozások meghatározó súlyú érdekképviselete továbbra is kész aktívan közreműködni – szögezték le végül.