Magyar nem eszik rovarfehérjét, tartályban növesztett húst

Az ilyen próbálkozásokat be fogják tiltani.

Fazekas Sándor nagyon kockázatosnak tartja, amikor elszakad a termelés a természettől, és a biokémia, a vegyipar akar élelmiszert előállítani. Az Agroinform.hu idézi a földművelésügyi minisztert, aki a minap egy üzemavatón a GMO körüli viták kapcsán beszámolt egy kiállításról, ahol bemutatták a tartályban növesztett hús technológiáját. Mint mondta: látott kikötői kompon működő tehenészetet, és olyan kertészetet, ahol talaj, napfény nélkül termeltek zöldségféléket.

Sokan a rovarfehérjék takarmányozásban, emberi táplálkozásban való hasznosításán dolgoznak, vannak, akik az uniós támogatások egy részét is erre fordítanák – tette hozzá az agrárminiszter, aki szerint Magyarországon az ilyen próbálkozásokat be fogják tiltani, más utat kell választanunk, mert a jó minőségű, hagyományos termékekre van kereslet. Fazakas Sándor azt mondta, ez nem jelenti azt, hogy meg kell állni az alkalmazkodásban, kutatásban, fejlesztésben. Abban is komoly lehetőségek vannak.

A miniszter a nehézségek dacára optimistán beszélt az eredményekről a jövőről szólva pedig azt mondta, a következő években cél az agrárexport növelése, amihez termék kell. Ha a szabályozáson ehhez módosítani kell, akkor a tárca kész partnerként egyeztetni, hogy elősegítse a termelést – ígérte Fazakas Sándor.