Kezd magához térni az ipar

Éves szinten már nőtt a termelés februárban, de januárhoz képest még csökkent.

2016 februárjában az ipari termelés volumene 6,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a KSH jelentése szerint (ez a második becslés volt, melynek eredménye egyezik az első becslésével). A munkanaphatástól megtisztított index szerint azonban a termelés mindössze 1,8 százalékkal emelkedett. Elsősorban a szökőnap hatása miatt lett kisebb az érték a KSH szerint.

Az előző hónaphoz viszonyítva viszont a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás is csökkent, 0,8 százalékkal.

(Emlékeztetőül: januárban éves és havi szinten is csökkenést mértek a statisztikusok. Azt az autóipar szokásosnál hosszabb karácsonyi szünetével magyarázták.)

Export és belföldi értékesítés

Az ipari export volumene 8,5 százalékkal nagyobb volt, mint 2015 februárjában. A feldolgozóipar exportértékesítésének több mint felét adó két alág közül a közel 40 százalékot kitevő járműgyártás kivitele kisebb mértékben, 6,1 százalékkal emelkedett. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export több mint egyhetedét képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai viszont jelentősen, 21 százalékkal nőttek.

Az ipar belföldi értékesítése 1,9, ezen belül a feldolgozóiparé 8,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Részletek

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül a döntő súlyt (94%) képviselő feldolgozóipar termelése 7,5 százalékkal emelkedett, míg az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 4,4, a csekély súlyú bányászaté 30 százalékkal visszaesett 2015 februárjához viszonyítva.

A feldolgozóipar tizenhárom alága közül háromban csökkent a termelés 2015 azonos hónapjához képest. A többi alágban 1,9 és 20% közötti volumennövekedést mértek, közülük hétben 10% felettit.

Bizakodásra ad okot, hogy a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 5,6 százalékkal emelkedett 2015 azonos hónapjához képest. Az új belföldi rendelések 4,5, az új exportrendelések 5,8 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány 6,3 százalékkal meghaladta a 2015. februárit.

Az első két hónapban, tavalyhoz képest

Az ipari termelés 3,0 százalékkal emelkedett. Az összes értékesítés 64 százalékát adó külpiaci eladások volumene 4,8, a 36 százalékát képviselő hazai értékesítésé 0,2 százalékkal nőtt.

Az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 3,5 százalékos emelkedése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 3,2 százalékos létszámnövekedés mellett következett be.

Magyarország területi egységei közül az ipari termelés három régióban, Nyugat-Dunántúlon (1,9%), Közép-Magyarországon (0,9%), valamint Dél-Alföldön (0,7%) csökkent. A többi négy régióban 5,6 és 17,1% közötti volumennövekedést regisztrált a KSH, a legnagyobb mértékűt Dél-Dunántúlon.