Az oroszok szerint nem kell félni az atomerőműveiktől

Külföldi alapítványok pénzelik az orosz atomerőművet lejárató szervezetet, az aktivistájuk meg perben áll volt munkaadójával és csak kisebb szabálytalanságok voltat az építés alatt - közölte Roszenergoatom.
Kapcsolódó cikkek

Képzetlen munkásokkal, rossz anyagokkal és hagyag módon épül a Leningrád II. atomerőmű Oroszországban, Szentpétervár mellett – írta meg lapunk is a PM európai parlamenti képviselőjére hivatkozva. Jávor Benedek orosz környezetvédőket idézett, akik építési dokumentumokat szereztek meg, és az orosz vezetést kérik, hogy nézzen az építők kezére. Ez azért fontos, mert a tervezett Paks II.-nek a Leningrád II. a prototípusa.

Péntek délután aztán a célba vett Roszenergoatom is reagált a vádakra. Szerintük az egész építés a törvényeknek megfelelően zajlott, “egyetlen lényeges szabálysértés” sem történt. Hozzáteszik,

Kisebb szabálysértések előfordulnak, amelyek bármilyen más, nagy volumenű, több ezres dolgozói létszámot feltételező építkezés esetében is vannak. Ezeket regisztrálják és a szokásos rend szerint megszüntetik.

Az állami szervek is ellenőriznek, épp ők zártak ki az építkezésből egy alvállalkozót egy szabálytalansága miatt. Viktor Alejnyikovnak, a Leningrád II.-ről vádakat soroló volt alkalmazottnak a mondandójáról közölték, azokat semmilyen dokumentum nem támasztja alá.

Viktor Alejnyikov ezen a sajtóértekezleten maga is elismerte, hogy az általa ismertetett információk saját következtetéseit tükrözik csupán. A Roszenergoatom konszern egyébként ellenőrizte Viktor Alejnyikov kijelentéseit és az érintett berendezéseket és nem igazolódtak a nyilatkozatban foglalt állítások.

Alejnyikovról azt írják, konfliktusban áll volt munkaadójával, szóval mostani akciója bosszú is lehet. A környezetvédő szervezetről azt írják, külföldi alapítványok pénzelik, és nem először tesznek ilyen “hangzatos nyilatkozatokat”, amik nem is érdeklik a helyi sajtót (bár ez érdekes lenne, Oroszországban rendkívül szigorúan felügyelik a külföldi pénzelésű szervezeteket). A mostani sajtótájékoztatójukra is csekély volt az érdeklődést, az orosz sajtóban pedig nem kaptak figyelmet.

A Roszenergoatom végül azt a magyarázatot hozza fel, hogy nekik érdekük az atomerőművek biztonságos működése, hosz ők a megrendelők és üzemeltetők is, így ők a felelősek a Leningrád II. működéséért is.

(Borítóképünk illusztráció.)