Zuckerberg megmagyarázza, miért nem adócsalás az adakozása

Sőt, még el is kerüli az adóoptimalizációt.

25 éve együtt! Ünnepeljen velünk!

Regisztráljon most és ajándék szakmai könyvet nyerhet!

A New York Times tegnap azt írta, egy szó sem igaz Mark Zuckerberg jótékonykodásából, a Facebook vezérigazgatója valójában önmagát ajándékozta meg. Azt a pénzt ugyanis, amit adományként elkölt, leírhatja az adójából.

A Washington Post azt írja, Zuckerberg új szintre emeli az amerikai adórendszer – sokak szerint elfogadhatatlan – sajátosságát, miszerint a nagyon gazdagok eddig is választhattak az adózás és az adományozás között. A cikk elméleti alapokon veszi végig, hogy ez a rendszer mára könnyen átveheti az amúgy is egyre inkább zsugorodó állami funkciókat. A szerző szerint a gazdagok adómentes adományozása az egyenlőtlenséget növeli a társadalomban, mert annak adnak, akinek akarnak, és ez az állami újraelosztást veszélyezteti.

Mark Zuckerberg ma a Facebookon írt egy köszönő posztot azoknak, akik gratuláltak a gyereke születéséhez és elmagyarázta, szerinte miért nem az adóoptimalizálás vezérelte.

Azt írja, nem az adókedvezmények miatt lett LLC rendes alapítvány helyett, hanem azért, mert így sokkal rugalmasabban tudják kezelni a pénzüket. Azt írja, nem kapnak adókedvezményt azért, mert átteszik a pénzüket az alapítványba, sőt, ha hagyományos alapítvánnyal tették volna ugyanezt, akkor kaptak volna adókedvezményt. Ugyanúgy ki fogják fizetni az adót a részvényeik adásvétele után.