Mint kiderült, uniós pénzeket nem lehet magáncélra költeni

A Miniszterelnökség legalábbis ezt állítja.

Az Európai Unió irányelvei és vonatkozó szabályai nem teszik lehetővé az uniós források magáncélú felhasználását, így uniós támogatásból csak a közösségi tulajdonban lévő intézményeknél valósulhat meg energetikai korszerűsítés, írja a Miniszterelnökség tájékoztatására hivatkozva hétfői számában a Magyar Idők.

A lap idézte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentését – hogy uniós forrásokból nem lesz lakossági energetikai pályázat a 2014-2020-as programozási ciklusban, amit az energetikai szakma értetlenül fogadott.

A lap a Miniszterelnökség tájékoztatására hivatkozva azt írta, a kormány – más tagországokhoz hasonlóan – szerette volna elérni, hogy uniós forrásokból a lakossági energiahatékonysági korszerűsítések is támogatásban részesülhessenek, ezt azonban az EU – ahogy korábban – a 2014-2020-as programozási időszakban sem engedélyezte.

Az elmúlt időszakban megvalósult lakossági energiahatékonysági beruházások költségeit – így a panelprogramét is – a kiotói egyezmény révén rendelkezésre álló, fel nem használt szén-dioxid-kvóták biztosították. Ezek az Otthon melege program keretében lezajlott beruházások azonban korábban sem érintettek uniós forrást, mint ahogyan a nemrégiben lezárult mosógépcsere-program sem – írta a lap.