NGM: biztató az öt havi hiány, tartható az idei hiánycél

Májusban jelentős többlettel zárt az államháztartás, az idei 2,4 százalékos hiánycél tartható.
Kapcsolódó cikkek

Erről a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára beszélt az m1-en. Banai Péter Benő kiemelte: 99 milliárd forinttal több bevételt számolhattak el a Magyar Államkincstárnál, mint a teljesített kiadások összege, az első öt hónap hiánya az éves előirányzat 58 százaléka. Tavaly ez 82 százalék fölött volt, az első öt hónap biztatónak tekinthető – tette hozzá.

A jelentős többlet oka, hogy egyrészt a magyar gazdaság növekedésének köszönhetően a tavalyinál kedvezőbben alakultak a bevételek, bár figyelembe kell venni azt is, hogy májusban volt az szja-bevallások és -befizetések határideje és az áfa-elszámolásé is. A kiadási oldalon pedig fegyelmezett költségvetési politikát folytattak – mondta. Várakozásaik szerint a 2,4 százalékos hiánycél tartható az év egészében. Szavai szerint hónapról-hónapra erősebbek lesznek a tényinformációk, “az idei költségvetési hiány biztos lábakon áll”.

A havi adatok közül kiemelte: az európai uniós támogatások kifizetése 246 milliárd forintot tett ki, ami a teljes fejlesztési támogatást magában foglalja. Ez jóval magasabb mint a tavaly májusi mutató. Banai Péter Benő ismertetése szerint idén eddig összesen már közel 890 milliárd forintot fizettek ki szemben tavalyi év azonos időszakának 700 milliárd forintjával, tehát a kiadások felfutása már tapasztalható. Véleménye szerint ez fontos, mivel a 2007-2013-as támogatási időszak utolsó kifizetési éve van idén.