Már lépni se lehet a korrupciótól Magyarországon

Katasztrofális a magyar üzleti élet véleménye a hazai korrupcióról, derült ki egy multikulturális pénzügyi multi felméréséből.

A magyarországi válaszadók több mint kétharmada széles körűnek látja a vesztegetési és egyéb korrupciós ügyeket a hazai üzleti életben. Az így vélekedők részaránya több mint kétszerese a fejlett piacokon mért szintnek, de régiós szinten is jelentősen kilógunk, hiszen ez az arány 10 százalékkal meghaladja a régiós átlagot – derül ki az EY (korábbi nevén Ernst&Young) cégvezetőket kérdező felméréséből.

Árulkodó válasz, hogy Magyarországon a válaszadók 42 százaléka látja úgy, hogy az eredménykimutatások gyakran a valóságosnál kedvezőbb képet festenek egy-egy vállalat gazdálkodásról. Ez az arány 5 százalékkal magasabb, mint a vizsgált régió egészére vonatkozó adat.

Az EY 2014. december és 2015. január között végezte a felmérést. Összesen 3 800 interjút készítettek az európai, közel-keleti, indiai és az afrikai régió 38 országában dolgozó vezetőkkel. A mintában minden országban a legnagyobb társaságok szerepeltek. A megkérdezett munkavállalók között voltak igazgatótanácsi tagok, felső vezetőségi tagok, illetve egyéb vezetők és munkavállalók. Az interjúk anonim módon, az adott ország nyelvén, online vagy személyesen zajlottak. Magyarországon száz interjú készült.