Már szállítottak gázt a magyar-szlovák gázvezetéken

Szombaton elkezdtünk gázt behozni Szlovákiából. Vasárnap abbahagytuk.
Kapcsolódó cikkek

Már szállítottak gázt a magyar-szlovák vezetéken, ami az FGSZ Zrt. által közzétett adatokból derül ki.

A Napi Gazdaság keddi számában idézett adatok szerint a múlt héten csütörtöktől szombatig a magyar–szlovák vezetéken napi egymillió köbméternél kisebb mennyiségben érkezett gáz Magyarországra. A szállítás – ami vasárnap leállt – egyirányú volt, kifelé a három nap egyikén sem áramlott a gáz.

A lap szerint a mennyiségből arra lehet következtetni, hogy a gázvezetéken tesztüzem zajlott. A lap emlékeztet arra, hogy a Magyar Gáz Tranzit (MGT) Zrt. korábbi közleménye szerint április 8. és 10. között tesztelte vezeték részét képező szadai kompresszort.

Felidézik, hogy a szállításnak már az év elején el kellett volna kezdődnie. Később Aradszki András, a fejlesztési tárca államtitkára január végére valószínűsítette az indulást, ám ez is meghiúsult. Az MGT február végén hirdette meg a cső kapacitásait a próbaüzem időszakára, amit akkor március 10. és április 30. közöttre jeleztek.

Az uniós támogatással elkészült vezetéken Szlovákiából Magyarországra évente körülbelül négymilliárd, visszafele évi 1,6 milliárd köbméter földgáz mehet.