Újabb ügy miatt kerülhet bíróság elé Magyarország

Tavaly nyár óta késik az energiahatékonysági irányelv hazai átültetése, és a napokban lejárt az Európai Bizottság által adott legutolsó határidő a nemzeti jogszabályok bemutatására. A következő lépés az Európai Bíróság lehet.
Kapcsolódó cikkek

Az Európai Bizottság még 2014. november végén szólította fel Magyarországot, hogy két hónapon belül adjon tájékoztatást az EU Energiahatékonysági Irányelvének hazai átültetéséről, amit eredetileg a múlt év közepére kellett volna elvégezni. Mivel Magyarország nem tett eleget jogszabályi kötelezettségének, a Bizottság most keresetet indíthat hazánkkal szemben az Európai Bíróságon. 

A Magyar Energiahatékonysági Intézet közleménye szerint az irányelv azért fontos, mert többek között olyan kitételeket tartalmaz, mint a vállalatok energetikai auditjának ösztönzése, az energia mérésével és számlázásával kapcsolatos fogyasztói jogok erősítése, a kormányzati épületek évi 3 százalékának felújítása, valamint az energiahatékony közbeszerzés. 

A fogyasztók számára legjelentősebb intézkedés az úgynevezett energiaszolgáltatók hatékonysági kötelezettsége; a cégeknek az általuk eladott energia 1,5 százalékának megfelelő új megtakarítást kell elérniük évente a végső fogyasztóknál. Nagy-Britanniában és Franciaországban már létezik ez a rendszer, és ott úgy működik, hogy a szolgáltatók anyagilag támogatnak lakossági energiahatékonysági beruházásokat.  A kötelezettséggel 2020-ra a mai energiafogyasztás 5 százalékát lehetne megtakarítani, plusz évente akár 100 ezer lakóépület energiahatékony felújítása válna lehetővé.