Pár hét múlva már ágyból is mozizhatunk Budapesten

A fekve filmnézés lehetősége az egyik, amivel megpróbálják a kikapcsolódásra vágyókat Budára csábítani a három és fél hét múlva nyitó szórakoztató központban.

A Gozsdu udvar megálmodójának és alapítójának új projektje a Kolosy térnél hamarosan megnyitó Buda Entertainment & Gasztro szórakoztató központ. Az Új Udvar átalakítói nem kevesebbet szeretnének, mint Buda legjelentősebb szórakoztató komplexumát összehozni.

Európa első ágymozija

Az első fázisban megnyitó négy egység közül a legizgalmasabbnak elsőre Európa első ágymozija hangzik. A teremben 35 inkább heverőre emlékeztető fekvő alkalmatosság van, hatalmas párnákkal, a cipőnek, illetve enni-innivalóknak külön tárhellyel. Ágynemű, takarók viszont nincsenek. Hasonló mozi egyébként Londonban már van, a budapesti olyan szempontból viszont különlegesebb, hogy míg az angoloknál csak az első sorban van ágyas lehetőség a székek előtt, itt csak fekhelyek vannak.

Éppen ezért nem is személyenként egy jeggyel kell számolni, hanem ágyakra válthatunk belépőt, jelen állás szerint 5-6 ezer forintos árral kalkulálhatunk. A filmcsokor túlnyomórészt kultikus, klasszikus darabokból áll majd, és lesznek 3D-s produkciók is. Körülbelül három óránként lesz film, időszakhoz illő tematikával. Napközben a könnyedebb hangvétel, a családi moziké a terep, este a dráma és az akció az úr, míg éjjel jön el a horrorfilmek ideje.

Ha már éjszaka: nemcsak a nappali látogatókat várják november 21-től az Új Udvarban, hanem új szórakozóhely is nyílik, sőt valójában nem is egy, hanem egyszerre három. A pesti oldal egyik legsikeresebb helyének, az Ötkert üzemeltetőjének új létesítményében a belépőket egy koktélbár fogadja. Még beljebb pedig Budapest minden eddiginél exkluzívabb zenés szórakozóhelyét készülnek megnyitni. A harmadik helyiségben egy a szélesebb közönség számára is nyitott egység lesz. Olyan színvonalú, amit a Lánchídnál található helyen megszokhattak a szórakozásra vágyók.

.

Kézműves paradicsom meseszép kupolákkal

A tulajdonosok nemcsak a mozival és bulihelyekkel szeretnék felpezsdíteni a budai életet, igazi kézműves paradicsom is indul novemberben 21-én az épületben. Ehhez egy nemzetközi design pályázat eredményeképp varázsoltak méltó dekorációt. Az eddig inkább pesti tűzfalakat feldobó Színes Város csapatának szervezésével kiválasztott alkotók hét kupolát festettek ki, és egy-egy alkotás a teremtés egy-egy napját szimbolizálja. Nem (csak) a lustaság mondatja velünk, de az egyik legjobban sikerült darab a hetedik napé, a pihenésé lett.

A kiváló művek alatt a tervek szerint hasonlóan kiváló termékeket vehetünk majd meg: hatvan pult áll tehetséges kézművesek részére, tizenhat pedig ruhatervezők számára. Bérleti díjat nem kérnek tőlük, hanem a bevétel közösen megállapított százalékával fizetnek a helyért. Mint megtudtuk a kézműves piac még nincs teli: azaz folynak még a tárgyalások a jövő “árusaival”, keresnek még olyan kézműveseket és divattervezőket, akik ily módon mutatnák meg és értékesítenék termékeiket. Határozott cél a minőség, tehát nem a helyek feltöltése bármi áron. A mostani alagsori bevásárlóhely sem marad a régi: egy színvonalában a Culinarist megcélzó szupermarket váltja.

Nyáron indul a “nagyüzem”

Hasonlóan képzelik el az éttermekkel, kávézókkal való együttműködést is, azaz nem elég a pénz, a szolgáltatás alapján – is – szűrik a jelentkezőket. A központ társtulajdonosa Arie Yom-Tov itt hangsúlyozta, Gozsdu udvarnál is jobb minőség elérése a cél. Fontos szempont az is, hogy változatos legyen a kínálat, ne legyen például három olasz étterem, és ne hiányozzon mondjuk a görög konyha.

A magyar közönség számára kevésbé izgalmas, de turisztikai szempontból hiánypótló projekt a szintén novemberben rajtoló folklór terem. Ide napi két alkalommal terveznek előadást. A zenészekből és táncosokból álló csapat produkciójára főként turistákat várnak, a 120 férőhelyes terembe jegyet váltók nemcsak a magyar néptáncot ismerhetik meg, belekósolhatnak a haza ízekbe is: egy pohár magyar bor és magyar finomságok (pogácsa, kolbász, tepertő) is járnak majd a belépő mellé.

A november 21-i nyitás csak az első lépés, a komplexum várhatóan 2015 nyarára készül el. Bevalljuk, mi legjobban az ekkorra ígért hatalmas sky bar teraszt várjuk: a 170 méter hosszú tetőteraszon csaknem  háromezer négyzetméteren várják majd a sütkérezni vágyó vendégeket.