Az RTL-t tönkretenné a kormány brutális adója

Míg eddig sikerült megőrizni a nyereségességet, addig a tervezett médiaadóval tönkretennék a társaságot, míg az államháztartási bevétel a köztévé költségeinek mindössze 11-12 százalékát fedezné – állítja az RTL Klub.
Kapcsolódó cikkek

Az RTL Magyarország szerint a médiaadóról szóló törvényjavaslat komolyan veszélyezteti a társaság gazdaságos működését. A médiaadóról szóló törvényjavaslat elfogadását egy hétfői reggeli rádióinterjúban a Nemzetgazdasági Miniszter is nagyon valószínűnek nevezte.

Az MNB ennyit költ reklámra

Az RTL Klub honlapján megjelent céges álláspont szerint az adó célja nem más, mint durva kísérlet arra, hogy a kormány ellehetetlenítse az ország legnagyobb médiumát, amely az elmúlt 17 évben bizonyította a pártoktól és így a kormánytól való függetlenségét. A törvényjavaslat szerint a médiaadót ugyanis a parlament elé ismét olyan formában terjesztik, hogy annak túlnyomó része – körülbelül 50 százaléka – az RTL Magyarországot terhelje.

A médiaadó költségvetésre gyakorolt hatása ugyanakkor a cég szerint minimális: annak teljes, az egész médiától várt összege kevesebb, mint a közszolgálati média 78 milliárd forintos költségvetésének 11-12 százaléka, és nem sokkal több annál, mint amennyit a Magyar Nemzeti Bank ebben az évben reklámra költ.

“Semmilyen demokratikus országban nem ismert”

Az RTL 17 éve működik Magyarországon, és a tavalyi évben is jelentősen járult hozzá a központi költségvetéshez. Ez az összeg nagyságrendileg ugyanannyi, mint a most tervezett médiaadó teljes, azaz nemcsak az RTL-t, hanem az egész szektort érintő összege. Így teljesen világos, hogy a médiaadó fő célja nem a költségvetési egyenleg javítása.

Az RTL közvetve vagy közvetetten minimum 600 család megélhetését biztosítja, több mint 15 éve a legnézettebb televízió csatornát üzemelteti.

„Fegyelmezett gazdálkodással társaságunk még a gazdasági válság legnehezebb éveiben is megőrizte profitabilitását, ami elengedhetetlenül szükséges a politikától független működéshez is. A jelenleg tervezett adó – melynek módja és mértéke semmilyen demokratikusan működő országban nem ismert – társaságunkat több milliárdos veszteségbe taszítaná és ezzel veszélybe sodorná a magyar médiapiac legnagyobb független szereplőjének gazdaságos működését, annak egyes munkahelyeit és bizonyos műsorait.” – írják.