Csúcson az üzleti optimizmus

A vállalkozások és a fogyasztók is bizakodóbbak lettek októberben.
Kapcsolódó cikkek

Októberben folytatódott a GKI-Erste konjunktúraindex (szezonális hatásoktól megtisztított) értékének emelkedése, mely így idei csúcspontjára jutott. A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti és fogyasztói várakozások is javultak. A tendenciájában 2012 végétől emelkedő konjunktúraindex utoljára 2011 tavaszán, a Széll Kálmán-terv bejelentése előtt volt hasonlóan kedvező.

És közben

Minden ágazat várakozásai javultak

Az üzleti szférán belül kisebb-nagyobb mértékben minden ágazat várakozásai kedvezőbbek lettek. Az iparban a termelés és a rendelésállomány megítélése – ez utóbbin belül az exportrendelésé is -, kissé javult, a saját termelésű készleteket azonban a szeptemberinél magasabbnak érezték a válaszadók. Ez azonban a többi tényező fényében jelentheti az értékesítés felfutása előtti készletfeltöltést is.

Az építőiparban októberben is folytatódott az év eleje óta tartó látványos javulás. Az előző három hónap termelési színvonalának és a rendelésállománynak megítélése is kedvezőbb lett az előző hónaphoz képest.

A kereskedelemben az eladási pozíció megítélése erősen csökkenő készletszint érzékelése mellett stagnált.

A szolgáltatói bizalmi index hullámzása októberben folytatódott, ezúttal ismét javulás történt. Egyaránt kedvezőbb lett az üzletmenet, az elmúlt és a várható forgalom megítélése.

Javult a statisztika

Foglalkoztatás és árak

A foglalkoztatási szándék az építőipar kivételével – ahol nem változott – minden ágazatban, ha csak kissé is, de erősödött. Ezzel párhuzamosan érezhetően csökkent a lakosság munkanélküliségtől való félelme.

Az üzleti szférában a szolgáltató cégek kivételével az árvárakozások nem változtak, illetve kissé csökkentek, s valamelyest bővült az árcsökkentést tervezők köre. Jelentősen tovább mérséklődött a lakosság inflációs várakozása is.

A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az építőipar kivételével minden ágazatban kedvezőbb lett, s a javulásra számítók aránya az iparban és a kereskedelemben immár meghaladta, a szolgáltatók körében pedig megközelítette a romlással számolókét. A lakosság véleménye e kérdésben nem változott.

A lakosság is bizakodóbb

A GKI fogyasztói bizalmi index októberben a szeptemberi jelentős növekedést követően, annál lassabb ütemben, de tovább növekedett. Az emberek saját pénzügyi helyzetük következő egy évét kissé kedvezőbbnek ítélték, mint szeptemberben, de közben megtakarítási képességük romlásától tartottak.

Címkék: gki. konjunktúra