Itt az új adóslista

Akár több millió végrehajtási ügy fontosabb adata is felkerülhet az új adólistára. Az adatbázis tíz évig őrzi meg az információkat, egykönnyen tehát nem lehet lekerülni a lajstromról.
Kapcsolódó cikkek

A lajstrom az ország végrehajtóinak valamennyi ügyét nyilvántartja, az összesítés így a fizetési nehézségbe keveredő cégek mellett azokat a magánszemélyeket is számba veszi, akik ellen végrehajtási eljárást kezdeményeztek a hitelezők. A lista egyebek közt magában foglalja az adós állampolgár vagy cég nevét, azonosító adatait, tartozásának jogcímét és összegét – írja a Magyar Nemzet.

A rendszer emellett információkat tartalmaz a hitelező kilétéről, valamint arról, hogy az eljárást melyik végrehajtó folytatta le, s hogy a végrehajtás mikor és milyen körülmények között fejeződött be. A kamarai statisztikák alapján ugyanakkor feltételezhető, hogy a végrehajtói adóslista néhány év leforgása alatt hatalmasra, többmilliósra duzzad majd, egy-egy esztendő ugyanis átlagosan nagyjából félmillió végrehajtást hoz.

A nyilvántartásból – törvényi felhatalmazás alapján – információhoz juthatnak egyes állami intézmények, a bíróságok és a nyomozó, bűnüldöző hatóságok. Emellett a kamarától többféle tanúsítvány is igényelhető.