Megint a hasunkon spóroltunk

Az elemzőket és a kereskedőket is meglepte a KSH legfrissebb statisztikája, amely szerint az áprilisi és májusi forgalomnövekedés után ismét csökkenést mértek tavalyhoz képest. Ami azt is jelenti, hogy az első félév is mínuszos.
Kapcsolódó cikkek

Csalódás. Nem számítottunk rá – mondta megkeresésünkre az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Vámos Györgyöt arra kértük, kommentálja a legfrissebb KSH-statisztikát, mely szerint az április és májusi forgalomnövekedés után ismét csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene. Vagyis megint kevesebbet vásároltunk, mint tavaly ilyenkor.

A nyers adatok szerint júniusban 0,9 százalékos csökkenést mértek. A naptárhatástól megtisztítva ennél kicsivel jobb az adat, de továbbra is mennyiségi csökkenést mutat, 0,4 százalékost. Sőt, mint a főtitkár hangsúlyozta, ezzel a gyászos júniusi adattal a féléves kiskereskedelmi értékesítési mennyiség is csökkenést mutat tavalyhoz képest.

Az elemzőket is meglepte a legfrissebb statisztika. A Takarékbanktól Suppan Gergely ezt így fogalmazta meg: a növekedést feltételező várakozásokkal szemben 0,4%-kal csökkent a kiskereskedelmi forgalom júniusban az előző évihez képest. Az előzetes becslés alapján a kiskereskedelmi értékesítések megközelítően 2%-kal csökkenhettek az előző havihoz képest. A váratlanul visszaeső kiskereskedelmi forgalom némileg ellentmond a fokozatosan javuló fogyasztói bizalomnak, a vártnál dinamikusabban növekvő foglalkoztatásnak, valamint a 38 éves inflációs mélypont miatt megugró reálbérek poziítv hatásának. Így ő a visszaesést csupán átmenetinek tekinti.

Vámos szerint a legjobban az fáj a szektornak, hogy az élelmiszerekből is kevesebb fogyott, méghozzá 1,9 százalékkal. Emellett a nem élelmiszer-jellegű termékekből is 0,5 százalékkal kevesebbet tudtak eladni. A statisztikát egyedül az üzemanyagfogyás húzta felfelé, 2,4 százalékkal. Azonban az előző hónapokhoz képest ez a szám is mérsékeltebb fogyasztás-növekedést tükröz. Igaz, közben volt némi drágulás is.


Fotó: Kummer János

S hogy vajon miért állt be ez a nem várt negatív fordulat az élelmiszer-vásárlásban? Vámos György úgy látja, az ok az lehet, hogy még mindig túlságosan drágának találják az ennivalót a vásárlók. Nem következett be ugyanis az a nyár eleji áresés, amire a vevők számítottak. És ami ahhoz kellett volna, hogy több friss zöldséget, gyümölcsöt vásároljanak. E mögött pedig a szokatlanul nagy forróság állhat, ami jelentős kárt tett a növényekben – tette hozzá.

A kereskedők egyébként éves szinten arra számítanak, hogy a tavalyihoz hasonló lehet a kereskedelem forgalma, mennyiségre. De ehhez az kellene, hogy a második félévben növekedés legyen, hiszen eddig mínuszos a mérleg. Vámos szerint a reálkeresetek 2 százalékos és a reálnyugdíjak 3 százalékos emelkedése alapján van esély arra, hogy a tavalyihoz képest stagnáló értékesítési mennyiséget elérjék az idén. De ezt a várakozást jelentősen gyengíti a júniusi adat – jegyezte meg.

Suppan szerint a bérek és nyugdíjak idei reálnövekedése miatt a kiskereskelmi forgalom a korábbi várakozásokhoz képest magasabb szinten stabilizálódhat, ami az év második felében bázishatások miatt akár kissé tovább növekedhet. Az elemző jóval optimistább, mint a kereskedők. Úgy becsli, idén összességében akár a 2 százalékot is megközelítheti a kiskereskedelmi forgalom növekedése.