Nincs pénz gyógyszerre a kórházakban

A legnagyobb gyógyszerkereskedő felbontotta az összes, kórházzal kötött szerződését, és sok helyre csak akkor visz gyógyszert, ha előre fizetnek.
Kapcsolódó cikkek

Az egészségügyben már évek óta legalább akkora körbetartozás van, mint az építőiparban, s mint ott, itt is az állam indítja el sok esetben a láncot. A kórházak esetében például azzal, hogy több mint egyhavi támogatással van elmaradásban, amit az amúgy is állandó pénzügyi akrobatamunkát végző intézmények nem tudnak kigazdálkodni, s ezért állandóan saját beszállítóiknak fizetnek későn.

Dióhéjban ez a története annak, hogy hamarosan előfordulhat akár az is, hogy egy kórházban azért nem tudnak egy beteg embert meggyógyítani, vagy akár az életét megmenteni, mert nincs gyógyszer.


Fotó: MTI / Balázs Attila

Mint a Világgazdaság ma megírta, a Hungaropharma, a legnagyobb magyar gyógyszerszállító valamennyi kórházzal felbontotta márciusban a szerződését, mivel „már kezelhetetlenné váltak az adósságok”. Összesen 15 milliárd forinttal tartoztak a kórházak a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségéhez tartozó hét vállalatnak, ennek harmada ráadásul már régi, lejárt tartozás volt. „A Hungaropharma továbbra is fontosnak tartja a kórházak ellátását, de saját maga képtelen pótolni a magyar egészségügy hiányzó forrásait” – közölte Feller Antal vezérigazgató a VG-vel.

A kórházak felével egyébként azóta sem kötött új szerződést a cég, s nem egy kórházat be is pereltek a tartozásért. Tavaly már egyszer felülvizsgálták a tartozó kórházakat, s már akkor sok kórháznak csak úgy vállalt szállítást, ha előre fizettek vagy életmentő készítményre volt szükségük. Ezt az intézkedést vélhetően most még több intézményre kiterjesztik majd.

Hihetetlenül sok pénzzel tartoznak a kórházak

Több mint 1 milliárd forint tartozást halmozott fel a Debreceni Kenézy Kórház a beszállítókkal szemben. Ezen belül 714 millió forint volt a 60 napon túli, 301 millió az átütemezett tartozás. Rekordösszegű, 7,3 milliárd forintos tartozást jelzett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház.

A betegellátást is végző négy egyetem adóssága 12,7 milliárd forint. Közülük a Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem halmozta fel a legnagyobb tartozást: 5,4, illetve 5 milliárd forintot. A Pécsi Egyetem egyetlen hónap alatt 170 millióval növelte az adósságát.

A minősített tartozásállományú kórházak listájára 46 intézmény került fel, milliárdos nagyságrendű ki nem fizetett kötelezettséget 13 intézmény tud felmutatni.

Ide rejtik az államadósságot

A kórházak azonban csak egy – jelentős – szeletét képezik az állami lánctartozásnak. Április végén rekordösszegre, 93,4 milliárd forintra ugrott a költségvetési intézmények lejárt adóssága. Egyetlen hónap alatt 23,3 milliárddal nőtt a tartozásuk.

A legnagyobb adós az Emberi Erőforrások Minisztériuma, amely összesen 18,4 milliárd forintot nem fizetett ki abból, amit kellett volna. Ebből 15,2 milliárd forint az április 1-jétől központi költségvetési szervként működő, előtte nonprofit kft.-ként üzemelő 20 kórház tartozása.

Mindez azonban csak a jéghegy csúcsa – jegyezte meg a Napi Gazdaság a MÁK adatait értelmezve –, hisz a költségvetési szervek által ki nem fizetett és lejárt tartozásokat jelenti. Mivel a fizetési határidő sokszor a szokott 90 napon túl is nyúlhat, így a költségvetési intézmények ki nem fizetett, ám esedékessé váló tartozása a több száz milliárd forintot is elérheti. Mindez az államháztartási hiány rejtett része.

A Hungaropharmát és a Magyar Kórházszövetséget is kerestük kérdéseinkkel, reméljük, hamarosan több információval tudunk szolgálni.