2,4 millió magyar okostelefonos van

A többség internetezik, ennél kevesebben használják e-mail küldésre és fogadásra, illetve arra, hogy a közösségi oldalakat látogassák. Harmaduk azonban egyik funkciót sem használja – derül ki az eNET-Telekom internetgazdaságról szóló felméréséből.

Magyarországon tavaly év végén 6,8 millió hagyományos mobiltelefon és 2,4 millió okostelefon volt használatban. A készülékállomány csak azoknak a telefonoknak a számát mutatja meg, amelyek adatot forgalmaztak, azt nem, hogy ki hány telefont használ. Ehhez a lakossági felmérés adataira van szükség.

Kik használnak leginkább okostelefont?

2012. december végén a magyar felnőtt lakosság 29 százalékának volt okostelefonja. A férfiak, a fiatalok, a magasabb iskolai végzettségűek, illetve a fővárosban és a megyeszékhelyeken lakók körében átlag feletti az okostelefon-használat. Az alkalmazások letöltéséből kiderül, hogy ők intenzívebb mobilhasználók is.

Mire használják?

Érdekes adat, hogy az okostelefon-használóknak több mint 60 százaléka szokott internetezni a telefonján. Vagyis az okostelefon-tulajdonosok harmada egyelőre nem él telefonja egyik legfontosabb képességével, sem a mobilinternet-szolgáltatás, sem a WiFi használatával. Ugyanakkor az okostelefonnal rendelkező iskolázott, fővárosi, fiatal férfiak mintegy 70 százaléka mobilnetezik.

E-mailt a felhasználók 53 százaléka olvas az okostelefonján. A legaktívabb, budapesti csoport 72 százalékban levelezik a telefonján.

A közösségi oldalak látogatottsága majdnem olyan népszerű, mint az e-mailezés, az okostelefonnal rendelkezők 45 százaléka rendszeresen látogat ilyen oldalakat telefonján. Sőt, a községekben, falvakban élők közül többen látogatják a közösségi oldalakat, mint ahányan valamilyen levelezőprogramot használnak. A Facebookot valamivel több mint 1,2 millió felhasználó nézi okostelefonján is Magyarországon.