Örüljünk: itt az olcsó(bb)ság kora!

Még soha nem volt ilyen alacsony az infláció Magyarországon.
Kapcsolódó cikkek

Áprilisban mindössze 1,7 százalékkal volt drágább az élet Magyarországon, mint egy évvel korábban, ami példátlan, egyszóval történelmi rekord. Ez a harmadik hónap, amikor már nemcsak hogy a három százalékos jegybanki célt teljesíti az infláció, hanem jócskán alulmúlja. Többféle áru ára esett márciushoz képest: olcsóbb lett az üzemanyag, a tojás és az étolaj, miközben persze azért más kategóriákban volt drágulás is (friss zöldségek, kakaó, cukor, sajt, ruhák). Összességében így is drágultak az élelmiszerek.

Hatott a rezsicsökkentés is: a háztartási energia 8,4 százalékkal lett olcsóbb, a vezetékes gázért és az elektromos energiáért a KSH tapasztalata szerint egyaránt 10 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, míg a távfűtés ára 11,7 százalékkal csökkent 2012. áprilishoz képest.

A rekordértékhez hozzátartozik, hogy tavaly ilyenkor pont viszonylag magasan voltak az árak, így azokhoz képest jobban látszik a visszaesés. Az elemzők szerint a következő hónapokban ezért enyhe emelkedés jöhet, ám nem várható, hogy meghaladja a célértéket egy jó ideig, különösen mert nyárra újabb rezsicsökkentés jön, s ráadásul addigra remélhetőleg a tavalyi aszály árát sem kell már majd fizetni. Azt, hogy végre nem kell majd állandóan bosszankodni a kasszánál az áremelések miatt, annak is köszönhetjük, hogy az emberek nem nagyon mernek költeni a bizonytalan gazdasaági helyzetben, s ha van pénzük, inkább megtakarítják. Így a gyártók és szolgáltatók sem emelhetnek, mert akkor esetleg a konkurenciához pártolnának a vevőik.

A vevők Kánaánja elemzők szerint még kitart egy darabig. Az év egészére 2,4-2,6 százalék körüli drágulást várnak az elemzők.