Magyarországra költözik Afrika

Pár csepp eső esik majd csak nyaranta az országban, és heteken át trópusi meleg lesz.
Kapcsolódó cikkek

Ha az ember az Európai Unió ma publikált, újságírók számára leegyszerűsített előrejelzéseit nézegeti a klímaváltozással kapcsolatban, izzadni kezd. Az adatok szerint ugyanis Magyarországon a hatvanas évek és a kilencvenes évek átlagához képest körülbelül ötödével kevesebb lesz az eső nyaranta, míg a többi évszakban ennyivel több lesz. Papíron nem változik az éves átlagos csapadékmennyiség. Csak épp a valóságban a földet sivatagi porrá szárító aszály és az özönvíz váltakozik majd.


Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

A régi szép időkben Magyarországon egy-két hét kánikula volt egy-egy nyáron. A mi életünkben már három-négy hét lesz (2021–2050), a gyerekeinkében pedig egy-másfél hónap (2071–2100). És ezek csak azok a napok, amikor napközben 35 foknál melegebb lesz, s éjszaka sem hűl 20 fok alá. Egyszóval olyan meleg, amit csak a strandon lehet kibírni, már ha nem szárad ki a Balaton és a Velencei-tó addig. Így nyáron az erdőtüzek veszélye is brutálisan meg fog ugrani: 40-60 százalékkal nő a tűzveszély. Az avarégetést nagyjából örökre el kell felejteni.

Átalakuló Európa

Az EU más részein sokszor még durvább a helyzet: a lapos Németalföld az árral küzd, Spanyolország és az egész mediterrán térség pedig az elsivatagosodással.

A mezőgazdaság, a tengerparti és téli turizmus helyszínei, az egészségügy és a halászat közvetlenül függ a klímától, és már most is szenvedik a változását. A klímaváltozás az energiaszektorra és vízszolgáltatásra is hatással lesz. Gyorsul a fajok számának csökkenése, így kevésbé rugalmas az ökoszisztéma. Kevésbé lesz elérhető a víz és a jó minőségű talaj, ami a mezőgazdaságon túl egyes ipari ágazatoknak is nehézséget okozhat – foglalja össze a várható problémákat az Európai Bizottság egy másik anyaga.

Ölni is fog a hőség

Az EU egyébként pont ezért stratégiai útmutatást és súlyos összegeket ad azoknak a tagállamoknak, amelyek hajlandók felkészülni a forró jövőre. „Muszáj most megkezdeni az alkalmazkodást. Még ha ma teljesen abbahagynánk az üvegházhatású gázok kibocsátását, akkor is jelentős változásokra kellene felkészülnünk” – fogalmaz. Ha nem indul el a felkészülés, akkor az EU egészében évi 100 milliárd euróba kerül majd a károk helyreállítása. (Ez nagyjából Magyarország teljes éves termelésének felel meg.) S nem csak pénzről van szó: évente százezerrel többen halnak bele a melegbe, ha nem teszünk ellene.