Álompapír lett – viszik, mint a cukrot

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. szerint márciusban 67 milliárd forinttal nőtt a lakossági állampapír-állomány.

A lakosságnak értékesített állampapírok állománya márciusban 67,1 milliárd forinttal emelkedett, így a teljes mennyiség már közel 1177 milliárd forint – közölte az ÁKK Zrt. csütörtökön. A Prémium magyar államkötvény eladása ismét rekordot döntött, a havi nettó növekmény 21,6 milliárd forint volt, ami az eddigi legmagasabb a kötvény bevezetése óta, így az inflációkövető prémiumkötvények állománya 300 milliárd forint fölé emelkedett.

Fotó: Shutterstock

Az ÁKK adatai szerint márciusban a kamatozó kincstárjegyek állománya 41,5 milliárd, az egy- és kétéves kincstári takarékjegyek együttes mennyisége 2,5 milliárd, a féléves kincstárjegy állománya pedig 1,5 milliárd forinttal emelkedett.

Az év első három hónapjában megvalósult 191,6 milliárd forintnyi lakossági állampapírállomány-növekményből a kamatozó kincstárjegyekre 135,2 milliárd, a féléves kincstárjegyekre 3,2 milliárd, a Prémium magyar államkötvényre 43,8 milliárd, az egy- és kétéves kincstári takarékjegyekre együttesen 9,4 milliárd forint jut.

A lakossági állampapírok március végi 1176,9 milliárd forintos teljes állományából a kamatozó kincstárjegyek 569,6 milliárd, az egy- és kétéves kincstári takarékjegyek együttesen 293,7 milliárd, a Prémium magyar államkötvény 300,2 milliárd, a féléves kincstárjegyek 13,4 milliárd forintot képviselnek.

Címkék: állampapír