Cipruson a világ szeme

A ciprusi parlament délután szavaz a mentőcsomagról. Kizárólag Ciprus felelőssége, hogy milyen módon vonja be a bankbetétek tulajdonosait a válságkezelés költségeinek fedezésébe – mondta a német pénzügyminiszter.

A ciprusi gazdaságot a bankban tartott betétek lefölözésével rántaná vissza a csőd széléről az állam, vagyis megadóztatják a ciprusi bankbetéteket az EU–IMF hitelcsomagért cserébe.

A hírek nyomán a pénzkivételt már a hétvégén blokkolták, csak látra szóló pénzeket lehet felvenni. Aki korábban hozzájutott megtakarításához, az sem ússza meg, hogy megfizesse az adót. Csütörtökig pedig a bankok sem nyitnak ki az egész országban.

A hír hatalmas felháborodást váltott ki az országban, hétfőn több száz ember demonstrált Nicosiában a bankbetétek megadóztatása ellen.

 

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter a Deutschlandfunk közszolgálati rádiónak nyilatkozva hangsúlyozta: a bankbetétekre kivetett egyszeri illeték ügyében a felelősség „nem a német kormányé és nem is más euróövezeti tagállamoké”, hanem egyedül Ciprusé.

A ciprusi vezetés legutóbbi, keddi terve szerint az illetéket csak a 20 ezer eurót meghaladó összegű bankbetétekre vetnék ki, hogy megkíméljék a kisbetéteseket a tehertől. A parlament várhatóan nem fogadja el a javaslatot.

A német pénzügyminiszter egy másik nyilatkozatában, a Börsenzeitung című lapnak adott keddi interjúban azt hangoztatta, hogy „nem kell aggódni az euróért”, hiszen a közös fizetőeszköz a válság ellenére stabil, és már tartalékvaluta-funkciót is betölt.

Hozzátette: a válságkezelés megfelelő ütemben halad előre. „A gazdasági adatok azt mutatják, hogy a válság legyőzésére kidolgozott stratégia hatékony, ezt pedig a pénzügyi piacok is látják, és honorálják is, hiszen csökken azoknak az államoknak a refinanszírozási költsége, amelyekre korábban súlyos piaci nyomás nehezedett” – mondta.

Hangsúlyozta: tovább kell folytatni „a szerkezeti reformokkal összekötött növekedésorientált konszolidációt”, hogy a visszatérő piaci bizalom tovább erősödjön, és ki kell teljesíteni a pénzügyi rendszer fenntarthatóságát célzó reformokat, hogy az esetleges újabb válságok ne az adófizetőket terheljék.

Arról, hogy mi lesz a forinttal, itt olvashat.

Címkék: Ciprus