Netbanknak látszó felülettel csalják ki a pénzt

Már az óvatosabbakat is megtévesztő csalással törnek a bankszámlánkra.
Kapcsolódó cikkek

Már Magyarországra is megérkezett a legújabb adathalász kampány. Szakértők óvatosságra intenek, mivel a csalók az áldozatok kíváncsiságára alapozva gyűjtik be az online bankoláshoz szükséges adatokat – írja a Pénzcentrum.hu.

A csalás lényege, hogy az áldozatok kíváncsiságára alapozva próbálják meg rávenni a felhasználókat, hogy önként átadják az online bankoláshoz szükséges azonosítóikat.


Fotó: Kummer János

A támadás egy e-maillel kezdődik, amelyben azt írják, hogy “Értesültünk az X összegű, még függőben lévő átutalásról. Kérjük, ellenőrizze bankjánál, hogy az összeg megérkezett-e számlájára!”

Ha követjük az e-mailben érkezett utalásokat, akkor egy olyan oldalon találjuk magunkat, amely a bankunk bejelentkezési felületére hasonlít, de valójában nem az. És itt rögtön meg is adhatjuk a banki bejelentkező adatainkat, amiket megszerezve a csalók könnyedén hozzáférhetnek számlánkhoz.

Az újfajta csalási módszerrel már nem csak külföldön támadnak, hanem Magyarországon is – mondta el a Pénzcentrum.hu-nak Maulis Csaba a vírusvédelmi szoftvereket készítő G Data internetbiztonsági szakértője, aki szerint az elmúlt hetekben több magyarországi bank ügyfelei is találkozhattak a problémával.