A tranzakciós illeték büntetné az élettársi viszonyt

A törvényjavaslat szerint családon belül nem kellene az adót fizetni. De mi számít családnak?
Kapcsolódó cikkek

Ismét olyan helyen követel magának helyet a családpolitika, ahol nem nagyon lenne helye – vezeti fel a tranzakciós illetékmentességre vonatkozó törvényjavaslatról szóló cikkét a Napi Gazdaság. A tranzakciós illetékről szóló törvényben ugyanis az ügyfelek saját számlái közötti utalásokon túl illetékmentessé tenné a kormány a családon belüli átutalásokat is. De családnak csak a férj és a feleség közötti viszonyt fogadnák el.

A javaslattal a Napi által megkérdezett szakértők szerint több probléma is van. Egyrészt homályosan fogalmaz: az illetékmentességet ahhoz kötik, hogy “a terhelendő és a jóváírandó számla tulajdonosainak köre legalább részben azonos” legyen. Kérdés, hogy ebbe a körbe mi tartozik bele − a javaslat bizottsági indoklása csak a házastársakat említi példaként, az élettársi kapcsolatról vagy az egyenesági leszármazottak közötti számlamozgásról nem szól −, pedig manapság jó pár diák kapja a szülőktől a zsebpénzt a számlájára, és jónéhány pár nem házasodik össze. Arról nem is szólva, hogy mi történik válás esetén. A gyerektartási díjra is fizetni kell az adót?

Ennél is komolyabb problémát jelent a lap szerint, hogy a hitelintézetek eddig az ügyfelek családi állapotára vonatkozó adatokat nem gyűjtöttek, így a szabályozást, elfogadása esetén, nem is tudnák egyből alkalmazni. A banki ügyfél-azonosításról rendelkező jogszabály módosítására is szükség lehet, hiszen a családjogi szempontok alapján közhiteles anyakönyvi kivonatok bemutatása eddig nem volt előírás.