Most még érdemes pénzt lekötni

Jelenleg még jó kamatot kaphatunk a forintlekötéseinkre, de ha tovább csökken az alapkamat, akkor előbb-utóbb a betéti kamatok is lejjebb mehetnek.

Három hónap alatt harmadszorra is csökkentette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az alapkamatot. Most 6,25 százalékra. De a múlt héten bejelentett kamatvágást azonban már „beárazta” a lekötési ajánlataiba a bankok többsége – derül ki a Bankmonitor.hu legfrissebb elemzéséből.

Nemzetközi összehasonlításban még így is magasnak számít a magyar kamatszint, továbbra is találni 8 százalék feletti ajánlatokat. Érdemes azonban még most lekötni a pénzt, hiszen a várható újabb kamatvágásokkal az elérhető ajánlatok kamatszintje is tovább csökkenhet a jövőben.

A legjobb feltételek teljesítéséhez kötött forint alapú betéti lehetőség most egy évre 8,62 százalékos kamatot kínál. A mindenki számára (feltételmentesen) elérhető legmagasabb kamatszint 7,25 százalék az országos fiókhálózattal rendelkező bankok között.

S hogy mi várható? A lekötött forintbetétek kamatának jövőbeli alakulására vonatkozóan iránymutató lehet a Monetáris Tanács külső tagjainak a nyilatkozata. E szerint a jegybanki alapkamat egyensúlyi szintje 4,5-5 százalék között van. Ami további 1,25-1,75 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést vetíthet előre – véli Bonda Balázs elemző. Véleménye szerint ezért akik szabad pénzeszközzel rendelkeznek, azoknak érdemes megfontolniuk a mielőbbi betétlekötést.

Címkék: kamatbetétkamat