Íme, Matolcsy adókönnyítő csomagja

A parlament rábólintott a munkahelyvédelmi akcióterv első fejezetére. Olcsóbb lesz a 25 év alattiak, az 55 év felettiek, a munkába visszatérő kismamák alkalmazása.

A munkáltatói terhek csökkentését célzó törvénymódosításokat fogadott el hétfőn az Országgyűlés a kormány munkahelyvédelmi akciótervének megvalósítása érdekében. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter előterjesztését 298 képviselő támogatta, 6 nemmel voksolt, 40 honatya pedig tartózkodott.

A parlament döntése a 25 év alatti és az 55 év feletti munkavállalóknak, továbbá a munkába visszaálló kismamáknak, a képzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztatottaknak, valamint a tartósan munkanélkülieknek kedvez, akik után a munkáltatók csökkentett mértékű szociális hozzájárulási adót, illetve szakképzési hozzájárulást fizethetnek.

A cégek általánosságban legfeljebb 100 ezer forint bruttó munkabér után vehetnek igénybe 14,5 százalékos kedvezményt a szociális hozzájárulási adóból az említett társadalmi csoportokba tartozó munkavállalók után. A legfeljebb 180 nap munkaviszonnyal rendelkező, 25 év alatti pályakezdőknél a munkáltatóknak két évig nem kell szociális hozzájárulási adót fizetniük, maximum 100 ezer forint bruttó bér esetén.

Egyszerűsödik a kisvállalkozások adózása

A Ház emellett lehetőséget adott a pénzforgalmi szemléletű áfafizetésre, és megemelte az alanyi adómentesség értékhatárát is. A pénzforgalmi alapú áfaelszámolást – több más részletfeltétel mellett – azok a vállalkozások választhatják, amelyek összes termékértékesítése, illetve szolgáltatásnyújtása egymást követő két évben nem haladja meg az évi 125 millió forintot.

Alanyi adómentességgel – az egyéb törvényi feltételek fennállása esetén – pedig azok élhetnek, akik árbevétele két egymást követő évben nem haladja meg az évi hatmillió forintot.

“Átütik a vasbetont”

Matolcsy György az előterjesztés szeptember elején kezdődő parlamenti vitájában úgy fogalmazott, a Ház olyan mértékű támogatásokat, kedvezményeket, ösztönzéseket fogadhat el, amelyek „átütik a vasbetont, átütik a tetőt”, így a kormány megvédhet 1,5 millió munkahelyet, és több százezer újat teremthet.

A nemzetgazdasági miniszter a hétfői záróvitában az ellenzéki képviselők kritikáira reagálva kijelentette: megvan az akcióterv költségvetési forrása.