Jól vizsgázott a napközbeni átutalás

Két hónap alatt 24 millió napközbeni tranzakció zajlott, mintegy 9 ezermilliárd forint értékben, hibátlanul.
Kapcsolódó cikkek

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleménye szerint július 2. óta az elektronikusan benyújtott átutalások a korábbi egy munkanap helyett legfeljebb négy órán belül célba érnek.

Az új rendszer az elmúlt két hónapban kifogástalanul működött: az ebben az időszakban napközben indított több mint 24 millió tranzakció jellemzően jóval 4 órán belül teljesült. Úgy látják, a napközbeni átutalás bevezetése sikeres volt: az új elszámolási rendszer határidőre elkészült, és az ügyfelek elégedettek a gyorsabb átutalásokkal.

Az új rendszer júliusban és augusztusban mind a 220 elszámolási ciklust zökkenőmentesen teljesítette. A napközbeni elszámolási rendszer forgalma már működésének első napjától kezdve lényegesen nagyobb, mint az éjszakai rendszeré: a banki egyszerű átutalási tranzakciók több mint 84 százaléka napközben teljesül. A tranzakciók száma az új rendszerben az első két hónapban meghaladta a 24 milliót, az éjszakai rendszerben ugyanerre az időszakra kevesebb mint 5 millió banki átutalási tranzakció maradt.

Fedezethiány miatt egyetlen tranzakció sem csúszott ki a négyórás időhatárból. Jól vizsgázott az új elszámolási rendszert működtető GIRO Zrt. is, az első két hónapban egyetlen jelentős működési hiba sem fordult elő.