Fűtéskorszerűsítés: jó lesz sietni

Hétfőtől él a pályázat, amellyel vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a magánszemélyek fűtésük korszerűsítésére. Szakértők szerint a héten elfogyhat az erre szánt pénz.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) költségvetési forrásból hirdette meg a fűtéskorszerűsítési pályázatot, amelyre hétfőtől lehet jelentkezni. A pályázat addig él, amíg a 864,4 millió forintos keret ki nem merül. Az Új Széchenyi Tervből elnyerhető támogatást a lakóépületek energiahatékonyságának javításához lehet igénybe venni, utófinanszírozással.

Kik és mire igényelhetik?

Kondenzációs kazántechnológiát és megújuló energiát hasznosító fűtési rendszerek beszerzésére és telepítésére lehet fordítani a megpályázható pénzt.

A támogatásra kizárólag természetes személyek, láncházak, sorházak, ikerházak, családi házak és legfeljebb négylakásos társasházak tulajdonosai nyújthatnak be pályázatot – amennyiben az érintett lakóépület 2006. december 31. előtt jogerős használatba vételi engedéllyel rendelkezik.

Az elnyerhető támogatás a beruházás értékének 40 százaléka lehet, de kondenzációs gázkazán beépítésénél nem haladhatja meg a lakásonkénti 850 ezer forintot, megújuló energiát hasznosító hőtermelő berendezés (napkollektor, hőszivattyú, brikett, pellet stb.) telepítésénél pedig a lakásonként 1,5 millió forint.

A berendezések beszerzésének és beüzemelésének költségén felül támogathatók a korszerűsítéshez kapcsolódó tervezési, tanúsítási és engedélyeztetési munkálatok költségei is.

A „Fűtéskorszerűsítési Program” pályázati felhívása, a pályázati útmutató és a további kapcsolódó információk a a kormány és az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. honlapján érhetőek el.

Nem ezt ígérték

Az LMP szakértőkre hivatkozva azt mondja, a keret várhatóan néhány nap alatt elfogyhat. Emlékeztetnek arra, hogy a Fidesz 2010-es választási programjában Matolcsy György azt írta, hogy az országos energiahatékonysági program fellendítené az építőipart. Itt szerepelt az is, hogy évente a lakásállomány 10 százalékának felújítása 80 000 építőipari munkahelyet teremtene, és ez a befektetés kevesebb, mint 10 év alatt megtérülne.

Ezzel szemben úgy látják, az Orbán-kormány eddigi működése alatt csak olyan lakossági energiahatékonysági pályázatokat hirdettek meg, amelyeket a politikai blöff kategóriájába lehet sorolni. Tavaly nyáron mindössze 1,6 milliárdot szántak néhány száz lakás hőszigetelésére, most pedig 864 milliót osztanának szét kazáncserére és napkollektorok felszerelésére, amiből legfeljebb 1000-1500 rendszer újulhat meg. Ha tartanák magukat az ígért tempóhoz, évente 420 ezer lakás energetikai korszerűsítését támogatnák – jegyzik meg.